Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ M.L.B. ]

26. 09. 2021. 15:09 >> 15:15
1

PO PETICIJI GRAĐANA

U San Marinu referendum o legalizaciji abortusa

Stanovnici San Marina glasaju danas o tome da li da se dekriminalizuje abortus, čemu se čvrsto protivi Rimokatolička crkva.

Predlog predviđa da se abortus legalizuje u prvih 12 nedelja trudnoće i kasnije ukoliko je život žene ugrožen, ili su njeno fizičko ili psihološko zdravlje pod rizikom zbog anomalije fetusa.

Žene u San Marinu kojima je potreban abortus obično odlaze u susednu Italiju, takođe katoličku zemlju gdje je procedura legalizovana 1978. Međutim pristalice mjere kažu da se time one izlažu dodatnim troškovima i da se kažnjavaju žene koje su silovane.

Referendum je zakazan pošto je oko 3.000 ljudi potpisalo peticiju da se opovrgne zakon o abortusu San Marina koji potiče iz 1865. Ako prevladaju glasovi za dekriminalizaciju abortusa, parlament San Marina će morati da legalizuje tu proceduru.

San Marino, jedna od najstarijih republika na svijetu, ima oko 33.000 stanovnika i jedna je od posljednjih evropskih država gdje abortus nije legalizovan.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније