Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Beta ]

26. 09. 2021. 22:31 >> 22:32
1

PRVI PUT

Zelenima najviše glasova na lokalnim izborima u Berlinu

Njemačka stranka Zeleni osvojila je najviše glasova na današnjim lokalnim izborima u Berlinu i na dobrom je putu da prvi put dobije gradonačelnika glavnog grada Njemačke.

Projekcije zasnovane na izlaznim anketama i brojanju dijela glasova pokazuju da su Zeleni, koje vode Analena Berbok i Robert Habek, dobili 23,5 odsto glasova, oko osam odsto više u odnosu na prethodne izbore.

Na drugom mjestu, sa 21,5 odsto, nalazi se Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) koja je prethodnih 20 godina imala gradonačelnika Berlina.

Konzervativna Hrišćansko-demokratska unija (CDU) zauzela je treće mjesto sa 15 odsto glasova.

Uz današnje parlamentarne izbore u Njemačkoj i lokalne u Berlinu, građani su birali i parlament sjeveroistočne pokrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija.

Na tim izborima ubjedljivo je pobijedila SPD, osvojivši 37 odsto glasova, dok je na drugom mjestu ekstremno desna Altrenativa za Njemačku, sa 18,5 odsto, a na trećem CDU sa 14 odsto.

Na parlamentarnim izborima SPD je osvojila oko 25,5 odsto glasova, a konzervativna koalicija 24,5 odsto, pokazuju projekcije dvije njemačke televizije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније