Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ M.L.B. ]

01. 10. 2021. 17:15 >> 17:17

BJELORUSIJA

Zbog komentara uhapsili više od 50 osoba

Bjeloruske vlasti su uhapsile više od 50 osoba, najverovatnije zbog komentara na društvenim mrežama u vezi sa razmjenom vatre u kojoj su poginuli pristalica opozicije i pripadnik obavještajne službe KGB, saopštila je nevladina organizacija Vesna.

Ta grupa je navela da bi uhapšeni mogli da budu optuženi za vrijeđanje dražvnih zvaničnika i za podsticanje "mržnje u društvu", za šta je zaprijećena kazna do 12 godina zatvora.

Bjeloruske vlasti su u utorak uveče saopštile da je "izrazito opasan kriminalac" otvorio vatru na bezbjednosne zvaničnike kada su došli u njegov stan, tražeći "pojedince umiješane u terorističke aktivnosti".

Vlasti su navele da je jedan od pripadnika službe KGB tada ubijen i da su njegove kolege uzvratile vatru i ubile počinioca.

Bjeloruski tehnološki portal Dev javio je danas da je ubijeni civil radio za veliku IT kompaniju EPAM Sistems, sa sjedištem u SAD, koju su osnovali Bjelorusi.

Firma EPAM Sistems je prošle godine inicirala program za obuku bjeloruskih IT radnika koji su ostali bez posla zbog podrške masovnim antivladinim protestima, započetim poslije reizbora dugogodišnjeg autoritarnog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Lukašenkove snage su tada znatno pooštrile obračun sa protivnicima, uhapsile 35.000 ljudi i pretukle hiljade.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније