Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 02. 2013. 18:33 >> 18:28

CILJ - NEZAVISNOST

Baskija dobila novu partiju

Baskija je danas dobila novu političku partiju, nazvanu „ Sortu“, koju su oformili Baskijci iz Španije i Fracuske. Cilj partije je nezavisnost Baskije, a nastala je iz pepela stranke Batasune koja je zabranjena zbog veza sa oružanom separatističkom organizacijom ETA.

Baskijski Ljevičarski pokret za slobodu dobio je posljednjih godina na značaju u političkom životu Španije pošto je ETA oslabila zbog hapšenja mnogih njenih lidera.

ETA je optužena za ubistvo 829 ljudi u napadima tokom četiri decenije borbe za nezavisnost Baskije.

Grupa je proglašena za terorističku od strane zemalja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. ETA je prekinula akcije u oktobru 2011., ali nije i formalno razoružana i raspuštena.

Batasuna Asijer Araisa Barbadilo je izabran za vođu partije, a Arnalda Otegi za generalnog sekretara. Otegi je u zatvoru jer je nastojao da obnovi partiju Batasunu, nakon što je ona zabranjena.

Barbadilo je na skupu rekao da je njihov cilj "potpuna sloboda" za zemlju Baskijaca, koja zauzima sjever Španije i jug Francuske.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније