Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

04. 10. 2021. 11:31   >>  11:32 3

ŠVEDSKA

Poginuo umjetnik kome je prijećeno zbog crteža Muhameda

Švedski umjetnik Lars Vilks koji je živio pod policijskom zaštitom od 2007. kada je dobio prijetnje smrću zbog njegovog spornog crteža proroka Muhameda, poginuo je u saobraćajnoj nesreći, javili su švedski mediji.

Prema policijskom izvještaju, u jučerašnjoj nesreći sudario se kamion sa neoznačenim policijskim kolima u kojima su bili Lars Vilks i njegova policijska pratnja, prenose mediji.

Švedska novinska agencija TT javila je da je policija potvrdila da je Vilks (75) bio u kolima sa dva policajca.

Uzrok nesreće se ispituje.

Vilks je bio uglavnom nepoznat van Švedske prije svog crteža Muhameda sa tijelom psa. U zemlji je bio najpoznatiji po pravljenju skulpture od drveta u prirodnom rezervatu u južnoj Švedskoj bez dozvole što je pokrenulo dugu pravnu bitku.

On je novčano kažnjen ali njegova skulptura na obali - parčići drveta haotično zakucani ekserima, privlači desetine hiljada posetilaca godišnje.

Vilksov život se radikalno promijenio prije 13 godina kada je nacrtao Muhameda sa tijelom psa. Mnogi muslimani smatraju pse nečistim a islamski zakon se uopšteno protivi bilo kakvim prikazivanje proroka, čak i povoljnim, iz straha da bi to moglo da dovede do idolopoklonstva.

Al Kaida je objavila nagradu za Vilksovu glavu. U 2010. godini dva muškarca probala su da spale njegovu kuću u južnoj Švedskoj, a prošle godine je jedna žena u Pensilvaniji izjasnila krivom za učestvovanje u zavjeri da se on ubije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније