Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z.

09. 10. 2021. 23:13   >>  23:12 3

PODRŽALA ODLUKU POLJSKOG SUDA

Mađarska traži od EU poštovanje suvereniteta država članica

Mađarska je od institucija Evropske unije (EU) zatražila da poštuju suverenitet država članica – pošto je podržala presudu poljskog suda po kojoj su pojedini zakoni Unije nekompatibilni sa Ustavom te države, prenio je danas Glas Amerike (Voice of America) pozivajući se na britansku agenciju Rojters.

Premijer Viktor Orban potpisao je uredbu mađarske vlade, izjavio je njegov neimenovani predstavnik za medije, pozdravljajući presudu poljskog Ustavnog suda.

Mađarske vlasti su prije dva dana saopštile da je presuda Ustavnog suda Poljske izazvana, kako je ukazano, lošom praksom institucija EU koje su pokušale da oduzmu određene nadležnosti državama članicama koje nikada nisu bile dodijeljene Uniji.

"Primat zakona Evropske unije može se primijeniti samo u onim oblastima u kojima Unija ima ovlašćenja - okvir za to postavljen je u ugovorima sa njom", prenosi mađarska novinska agencija jednu od odredbi usvojene uredbe.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (fon der Leyen) izrazila je duboku zabrinutost zbog presude poljskog Ustavnog suda i dodala da EU učiniti sve što je u njenoj moći da obezbijedi primat pravnih tekovina Unije.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније