Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ R.B. ]

14. 10. 2021. 06:40   >>  06:40

IZVJEŠTAJ UNODC-A

Disidenti FARC-a udruženi i sa balkanskim grupama

Disidentske grupe Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), koje koje nijesu bile uključene u mirovni sporazum sa državom, ostale su na granici sa Ekvadorom i udružuju se sa meksičkim kartelima i drugim evropskim organizacijama, uglavnom sa Zapadnog Balkana, koje dolaze na to područje. To je Kancelarija Ujedinjenih nacija za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) navela u svom izvještaju za 2021. godinu, piše BBC Mundo.

U izvještaju UNODC se, prenosi BBC Mundo, ističe da se "posljednjih godina nekoliko evropskih grupa pojavilo kao važni akteri u isporuci značajne količine kokaina u Evropu, uz baziranje i ostvarivanje kontakata u Latinskoj Americi".

"To je u određenoj mjeri moglo biti podstaknuto sve fragmentiranijom kriminalnom strukturom u Kolumbiji kao posljedicom demobilizacije FARC-EP", navodi se u izvještaju.

"Razmnožavanje nedržavnih, naoružanih i manjih kriminalnih grupa, nepostojanje jedinstvenih organizacija koje kontrolišu različite faze lanca proizvodnje i trgovine kokainom, kao i sve veća podjela ovih aktivnosti, moguće da su doveli do stvaranja novih saveza i lanaca nabavke", dodaje se.

Izvještaj se posebno odnosi na grupe iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, piše BBC Mundo.

Inače, u septembru 2016. FARC je potpisao mirovni sporazum s kolumbijskom državom. Pregovori sa Narodnooslobodilačkom vojskom (ELN) su u zastoju.

FARC je kontrolisao lance proizvodnje i distribucije kokaina, a demobilizacija gerile dovela je do strukturnih promjena u trgovini drogom, ne samo u Kolumbiji, već i u Ekvadoru, koji je postao istaknutiji na mapi trgovine drogom, smatra Renato Rivera, istraživač Latinoameričke mreže za bezbjednosnu analizu i organizovani kriminal (Relasedor), prenosi BBC.

Unutar FARC-a, dodaje se, bilo je disidentskih grupa koje nijesu bile uključene u mirovni sporazum.

"Ove grupe više ne slijede nužno doktrinu FARC-a, a to dovodi do svojevrsne decentralizacije poslovanja trgovine drogom", kaže Rivera.

Teritorijalno ugrožavanje

"Dakle, nemate samo učešće FARC-a i ELN-a, već i novih kolumbijskih organizacija, zajedno s međunarodnim organizacijama, što dovodi do svojevrsnog teritorijalnog ugrožavanja i povećanje nasilja koje ima posljedice u Ekvadoru", piše u izvještaju.

Među međunarodnim organizacijama ističu se i dva meksička kartela: kartel Sinaloa, koji je prema informacijama Toresa, postao operativan u Ekvadoru oko 2003. godine, i kartel Halisko Nueva Henerasion (CJNG).

"2016. smo počeli da dobijamo prva upozorenja da CJNG nasilno ulazi u Ekvador. Počinje da stvara saveze s disidentskim kolumbijskim grupama FARC i počinju da ugrožavaju teritorije kartela Sinaloa, ali na diskretan način, bez isticanja i otvorenih ratova", objašnjava istraživački novinar Arturo Tores, prenosi BBC Mundo.

"U Meksiku se događa isto: CJNG već počinje da na nasilniji način ugrožava kartel Sinaloa i Los Zetas. I upravo sada Ekvador postaje ogledalo onoga što se događa u Meksiku", dodaje on.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније