Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

15. 10. 2021. 11:05   >>  11:14

SAD

Optužnica protiv pilota Boinga zbog obmane

SAD su podigle optužnicu protiv bivšeg probnog pilota Boinga, pod optužbom da je obmanjivao regulatornu agenciju za avijaciju tokom procesa odobrenja za letjenje aviona 737 MAX, čije su se dvije letjelice srušile 2018. i 2019.

Mark Forkner dao je Saveznoj upravi za letjenje (FAA) "lažne, netačne i nepotpune informacije o novom dijelu sistema kontrole komandi za let Boinga 737 Max, uređaja MCAS", zbog čega su se dogodile dvije nesreće, navelo je američko ministarstvo pravde u saopštenju.

Prema dokumentima optužbe bivši pilot je otkrio 2016. informacije o važnoj promjeni na softveru namijenjenoj tome da se izbjegnu poremećaji, ali je namerno riješio da to ne podijeli sa agencijom FAA.

Kao posljedica toga agencija nije uključijla detalje o sistemu MCAS u jednom važnom dokumentu, i kao dalja posljedica to nije uključeno u uputstvima za obuku pilota na tim letjelicama.

Forkner (49) takođe se optužuje da je djelovao na uštrb klijenata Boinga koji su kupili letjelice 737 Max time što im je uskratio neophodne informacije.

Prema dokumentima objavljenim početkom 2020. on se hvalio da može da prevari sagovornike iz FAA da dobije sertifikaciju sistema MCAS.

Avion 737 Max zvanično je dobio odobrenje za letjenje u martu 2017. U oktobru 2018. i martu 2019. u dve nesreće su se dogodile na letjelicama kompanija Lajon er i Etiopijan erlajns i poginulo je 346 ljudi.

U ta dva incidenta, softver u komandama za letjenje, MCAS, blokirao se na osnovu pogrešnih informacija koje je prenijela jedna od dvije sonde uređaja.

Svi avioni 737 Maks su tada prizemljeni tokom 20 mjeseci, a ponovo su dobili odobrenje za letjenje krajem 2020. kada je softver modifikovan.

Boing je priznao odgovornost za manipulaciju vlasti i prihvatio da plati više od 2,5 milijardi dolara za rješenje neke od tužbi.

Foknera je zvanično optužila savezna velika porota u Teksasu. Ako bude proglašen krivim mogao bi da dobije do 100 godina zatvora.

"Fokner je krio neophodne informacije od regulatornog tela da pokuša da uštedi novac za Boing", komentarisao je savezni tužilac u Teksasu Čed Mičam, u saopštenju.

"Ministarstvo pravde ne može da toleriše takvu prevaru, iznad svega u sektoru gdje su ulozi toliko visoki", dodao je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније