Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Beta ]

18. 10. 2021. 22:14   >>  22:19 1

VOJNI RAZVOJ TEHNOLOGIJE

SAD zabrinute kineskim radom na hipersoničnim raketama

SAD su "jako zabrinute" onim što Kina radi po pitanju hipersoničnih raketa, rekao je danas u Ženevi stalni predstavnik SAD zadužen za razoružanje Robert Vud.

"Jako smo zabrinuti time što Kina radi na planu hipersoničnih raketa", rekao je ambasador koji poslije sedam godina u Ženevi iduće nedjelje napušta to mjesto i vraća se u Vašington.

List Fajnenšal tajmsa od subote pisao je da je Kina u avgustu lansirala hipersoničnu raketu sa nuklearnim kapacitetom koja je u orbiti napravila krug oko Zemlje prije nego što se spustila ka svom cilju, koji je promašila.

Kina je to danas demantovala navodeći da se radilo o rutinskom testu svemirske letjelice gdje se isprobavala tehnologija svemirskih letjelica za ponovnu upotrebu. To je novinarima danas rekao portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lidjijan.

Američki ambasador rekao je da i Rusi imaju kapacitete za hipersonične rakete i dodao da su se SAD uzdržavale od vojnog razvoja te tehnologije, ali da naspram razvoja tog tipa oružja nijesu imali drugi izbor nego da reaguju u istom smislu.

SAD još nemaju hipersonične rakete u svom arsenalu ali rade na tome. Naučno krilo američke vojske Darpa objavilo je nedavno da je uspješno testiralo svoju hipersoničnu raketu HAWC.

Kina je već 2019. godine predstavila hipersoničnu raketu DF-17. To oružje srednjeg dometa (oko 2.000 kilometara) može da nosi nuklearne grave.

Raketa o kojoj je pisao Fajnenšel tajms može da stigne do svemira, da bude stavljena u orbitu, a zatim da pređe atmosferu prije nego što udari u svoj cilj, tako da je njen domet mnogo veći.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније