Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

P.R. [ Beta ]

30. 10. 2021. 18:45   >>  18:57

SAMIT G20

Dragi: Ubrzati vakcinaciju u siromašnim zemljama

Italijanski premijer Mario Dragi otvorio je danas samit lidera G20 apelujući na ubrzanje vakcinacije u siromašnim zemljama, istakavši da je nejednakost u pristupu vakcinama između bogatih i siromašnih država "moralno neprihvatljiva".

Dragi, koji je domaćin dvodnevnog samita Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta i zemalja u razvoju u Rimu, rekao je da je samo tri odsto ljudi u najsiromašnijim zemljama svijeta vakcinisano, dok je 70 odsto u bogatim zemljama primilo bar jednu dozu.

Klimatske promjene, vakcine, ekonomski oporavak, međunarodno oporezivanje su teme o kojima će razgovarati lideri G20 na prvom samitu kome prisustvuju uživo od početka izbijanja pandemije.

Jedino predsjednici velikih ekonomskih igrača Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, na samitu u Rimu učestvuju putem video veze.

Italijanski premijer je poželio dobrodošlicu liderima Grupe 20 u rimskom Kongresnom centru "Nuvola".

Uvodna sesija posvećena je globalnom zdravstvu i ekonomiji, dok će se na marginama skupa razgovarati o iranskom nuklearnom programu.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je uoči samita pozvao lidere G20 da prevaziđu "opasan nivo nepovjerenja" i među sobom i sa zemljama u razvoju i ponovo "stave na dobar put" svjetske napore za ograničenje klimatskog zagrijavanja.

On je istakao "posebnu odgovornosti" zemalja G20, koje predstavljaju najveći dio svjetskih emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Većina šefova država i vlada koji koji učestvuju na samitu G20 u Rimu otputovaće u Glazgov na samit COP26 posvećen klimatskim promjenama.

Putin i Si pozvali učesnike samita na međusobno priznavanje vakcina

Predsjednici Kine i Rusije Si Đinping i Vladimir Putin založili su se za međusobno priznavanje dostupnih vakcina protiv kovida-19, posebno između zemalja članica Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja, uključujući Kinu i Rusiju.

Putin je rekao da uprkos odluci G20 pristup vakcinama i drugim važnim resursima i dalje ne mogu da dobiju sve zemlje kojima je to potrebno.

"Mislim da se to dešava, između ostalog, zbog nelojalne konkurencije, protekcionizma, nespremnosti niza zemalja, uključujući i zemlje G20, da međusobno priznaju vakcine i sertifikate o vakcinaciji", ocijenio je Putin.

Istakao je da je Rusija "bila prva zemlja na svijetu koja je licencirala vakcinu protiv kovid-19, Sputnjik V", koja je već odobrena u 70 zemalja, i "ima visok stepen bezbjednosti i efikasnosti", rekao je Putin.

Predsjednik Si je iz Pekinga takođe pozvao na "uzajamno priznavanje vakcina", prenijela je kineska državna televizija CCTV.

Kineske vakcine Sinopharm i Sinovac koriste se u 37 zemalja i teritorija, uključujući nekoliko zemalja Latinske Amerike, Afrike i Azije, prema podacima AFP-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je početkom juna hitno odobrila Sinofarm, ali ni SAD ni Evropska agencija za ljekove nijesu odobrile kineske vakcine, a ni ruske.

U Rusiji i Kini nije odobrena nijedna strana vakcina.

SAD, Francuska, Njemačka i Britanija pozvale Iran da "promijeni kurs"

Lideri SAD, Francuske, Njemačke i Velike Britanije danas su izrazili "duboku i rastuću zabrinutost" zbog iranskih nuklearnih aktivnosti, i pozvali Teheran "da promijeni kurs".

Četiri lidera su nakon sastanka na marginama samita G20 u Rimu izrazili uvjerenje da je moguće postići sporazum, samo ako Iran "promijeni kurs".

"Uvjereni smo da je i dalje moguće brzo postići i primijeniti sporazum usklađen sa JCPOA (Zajednički sveobuhvatni akcioni plan, koji su 2015. potpisali Iran i šest velikih sila) koji bi grantovao da je iranski nuklearni program isključivo namijenjen u miroljubive svrhe i da obezbijedi ukidanje sankcija", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Američke vlasti su ranije ove nedjelje pozvale su Iran, koji je izrazio spremnost da nastavi pregovore o svom nuklearnom programu, da pokaže "dobru vjeru" u tim pregovorima.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp je 2018. povukao SAD iz sporazuma i uveo sankcije Iranu, dok je Iran kao odgovor počeo da zanemaruje svoje obaveze prema sporazumu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније