Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

03. 11. 2021. 21:37 >> 21:38

POSLIJE 16 GODINA

Merkel u oproštajnoj posjeti Francuskoj

Njemačku kancelarku Angelu Mekrel dočekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron u centralnom dijelu Francuske gdje je došla da se oprosti poslije 16 godina na vlasti tokom kojih je blisko sarađivala sa četiri francuska predsjednika.

Brojni ljudi koji su se okupili u Bonu (Beaune), u Burgonji, vinogradarskom srcu Francuske, da dočekaju dvoje zvaničnika uzvikivali su "Angela, Angela, bravo".

Opuštena i nasmejana kancelarka je išla uz francuskog predsjednika i sa njihovo dvoje supružnika Brižit Makron i Joakimom Zauerom, da pozdrave nekoliko stotina okupljenih ljudi.

"Dobro iskoristite penziju" uzviknuo je jedan čovjek na engleskom.

Poslije zvaničnih i formalnih skupova G20 u Rimu i samita o klimi COP26 u Glazgovu atmosfera između dvoje vođa u Francuskoj je bila opuštena.

Za oproštajnu posjetu Angele Merkel Jelisejska palata izabrala je Bon, grad "čiji istorijski spomenici i kultura vina ilustruju bogatstvo francuskog nasljeđa", navela je Jelisejska palata.

Poslije šetnje kroz istorijski centar oni su posjetili bolnicu u Bonu, arhitektonski dragulj iz XV veka u gotskom stilu. Stara bolnica svjetski poznata po svom vinskom zemljištu primila je 1993. Fransoa Miterana i Helmuta Kola za 63. francusko-njemački samit.

Ali dok su dvojica lidera tu ostala na večeri Makron i Merkel će sa svojim supružnicima otići u Dvorac Klo de Vužo, simbol Burgonje koji se nalazi u središtu vinogradarske regije.

Tokom večeri Makron će uručiti Angeli Merkel Veliki krst, najviše odlikovanje reda Legije časti. Ovaj orden koji je dat Konradu Adenaueru, Viliju Brantu, Helmutu Kolu i Gerhardu Šrederu predstavlja solidnost francusko njemačkog prijateljstva koje je održavala Angela Merkel, navelo je francusko predsjedništvo.

Od predsjedničkih izbora 2017. godine lično i profesionalno prijateljstvo između Makrona i Merkel je znatno napredovalo. Oni su uspjeli vremenom da izgrade solidan odnos povjerenja, prema brojnim svjedocima.

Posljednjih mjeseci francuski predsjednik je hvalio angažovanje, strpljenje i kapacitet za slušanje njemačke kancelarke.

Prije Makrona Merkel je morala da se prilagodi vrlo različitim karakterima Žaka Širaka, Nikole Sarkozija i Fransoa Olanda.

Kancelarka napušta politiku posle formiranja nove vlade, što se očekuje u decembru. O vladi pregovaraju socijaldemokrate (SPD) pobjednici parlamentarnih izbora 26. spetmebra, zajedno sa ekolozima i liberalima. Ako uspiju aktuelni ministar finansija socijaldemokrata Olaf Šolc će je naslijediti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније