Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

05. 12. 2013. 22:59 >> 00:18
1

U 95. GODINI

Preminuo Nelson Mandela

Bivši južnoafrički predsjednik Nelson Mandela preminuo je večeras. Vijest o njegovoj smrti je saopštio predsjednik Južne Afrike, Džejkob Zuma.

"Mandela je preminuo u svom domu u u predgrađu Johanesburga", rekao je Zuma.

Nelson Mandela je iz bolnice, gdje je proveo skoro tri mjeseca zbog plućne infekcije, otpušten 1. septembra i od tada se nalazio u svojoj kući.

On je bio ikona borbe za slobodu i jedan od najznamenitijih ljudi XX vijeka.

Rođen je kao Rolihlahla Mandela u julu 1918.  u plemenskoj vladarskoj porodici Tembu, u selu Mveze, u oblasti koja danas pripada južnoafričkoj pokrajini Istočni Kejp. U vrijeme aparthejda njegov rodni kraj bio je sastavni dio Transkeja.

Bio je snažan protivnik aparthejda, te je kao student učestvovao u demonstracijama protiv rasnih podjela.

Godine 1947. izabran je za generalnog sekretara Lige mladih, a pet godina potom, kada je pozivao na masovni protest povodom proslave 300-godišnjice dolaska prvih evropskih doseljenika u Kejp osuđen je na devet mejseci prisilnog rada u zatvoru.

Dvadesetak godina kasnije, uz pomoć prijatelja, osnovao vojng krilo Afričkog nacionalnog kongresa koje je organizovalo sabotaže. Zbog te aktivnosti, bio je optužen za terorizam, zbog čega je proveo 27 godina u zatvoru od 1963. do 1990.

Oslobođen je 1990., nakon 27 godina provedenih u zatvoru.

Poslije oslobađanja iz zatvora reaktivirao se u politici. Bio je cijenjen zbog svog nerevanšističkog stava prema bijelcima i zbog napora koje je uložio da ujedini Južnoafrikance, koji su vijekovima živeli rasno i plemenski podijeljeni

Mandela je Nobelove nagrade za mir 1993. , a godinu dana ranije izabran je za prvog crnog predsjednika države i bio na čelu Južne Afrike do 1999. , kada je podnio ostavku.

Na svoj 89. rođendan formirao je grupu od vodećih svjetskih ličnosti kako bi ponudile svoje znanje i savjete i u vezi sa najtežim svjetskim problemima. Odigrao je i ključnu ulogu u donošenju odluke da Južna Afrika bude domaćin Svjetskog prvenstva u fudbalu 2010, kada se pojavio na svečanom zatvaranju.

Mandela je primjer kako je moguće istovremeno biti dobar političar i veliki čovjek, a poštovanje i prijatelja i neprijatelja mu je donijelo titulu jednog od najomiljenijih osoba XX vijeka.
.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније