Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 12. 2013. 11:26 >> 16:02
9

KRIVOKAPIĆ U UKRAJINI

Spreman da posreduje u rješavanju krize

Predsjednik Parlamentrne Skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić kazao je novinarima u Kijevu da će učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi pomogao u prevazilaženju krize u Ukrajini. Ako vlast i opozicija pošalju zahtjev, Krivokapić je spreman da osnuje grupu parlamentaraca koji bi posredovali u dijalogu.

 

 

Drugog dana ministarskog savjeta OEBS-a na vrhu agende je ukrajinska kriza, pa je novinare u Kijevu zanimalo kako će PS OEBS-a pomoći u njenom rješavanju.

„Ukoliko vlast i opozicija žele da PS bude posrednik u dijalogu, mi smo spremni da oformimo delegaciju koja će doći ovdje. Ipak, mislim da Ukrajina može sama da riješi problem. Moj savjet je razgovor unutar institucija sistema i jačanje povjerenja u vladavinu prava, jer bez toga nema budućnosti“, kazao je Krivokapić u Kijevu.

On je podsjetio da je već inicirao susret sa ukrajinskom opozicijom, a koji je, iz njemu nepoznatih razloga, odgođen u posljednjem trenutku.

„Imenovao sam delegaciju parlamentaraca i bio spreman za susret sa opozicijom. Međutim, na putu ka mjestu susreta javljeno im je da predstavnici ukrajinske opozicije odgađaju susret. Ja sam spreman i želio bih da se sretnem sa njima i poziv je i dalje aktuelan“, kazao je Krivokapić.

On je još jednom osudio nasilje na ulicama Kijeva od prošlog vikenda.

„Veoma smo zabrinuti zbog nasilja u ukrajnskoj prijestonici. Insistiramo da se poštuje i primjenjuje zakon“, poručio je Krivokapić.

Predsjednik crnogorskog parlamenta razgovarao je i sa šefom diplomatije Jermenije, koja je ipak odlučila u posljednjem trenutku da ne potpiše Sporazum o pridruživaju sa Evropskom unijom.

Ministri vanjskih poslova naredne godine ponovo će se sresti u Švajcarskoj, koja od Ukrajine preuzima predsjedavanje OEBS-om.

 

 

 

Jelena Otašević, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари9

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније