Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ Mina ]

16. 11. 2021. 08:18 >> 08:19

LAGARDE

Inflacija će vremenom oslabiti

Zastoji u snabdijevanju i rast troškova energije trebalo bi da popuste naredne godine, što bi značilo i znatno slabiju inflaciju, ali period normalizacije cijena trajaće duže nego što se očekivalo, saopštila je čelnica Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde.

ECB očekuje nagli pad inflacije u narednoj godini, nakon što su u oktobru potrošačke cijene, prema procjenama Eurostata, porasle 4,1 odsto, najsnažnije u 13 godina.

Lagarde uporno otklanja sugestije da se monetarna politika u eurozoni postroži, ponavljajući poruku ECB-a da uslovi za podizanje kamatnih stopa vjerovatno neće biti ispunjeni u narednoj godini, jer se očekuje da će inflacija nakon toga ponovo pasti ispod planiranih dva odsto, prenosi Hina.

ECB je u septembru prognozirala da će inflacija u eurozoni u prosjeku naredne godine skliznuti na 1,7 odsto, te na 1,5 odsto u 2023.

Evropska komisija (EK) procijenila je u jesenjim prognozama, objavljenim prošle sedmice, da će u narednoj godini iznositi 2,2 odsto, te skliznuti na 1,4 odsto u 2023.

“I dalje očekujemo slabljenje inflacije u narednoj godini, ali za to će ipak biti potrebno više vremena nego što se prvobitno očekivalo", rekla je Lagarde u ponedjeljak u govoru pred odborom Evropskog parlamenta (EP) za ekonomsku politiku.

Ona je navela da će zastoji u lancima snabdijevanja vjerovatno biti nešto blaži u narednoj godini, a i terminski ugovori za energente pokazuju značajan pad cijena, što upućuje na zaključak da će inflacija oslabiti, čak i ako proces normalizacije cijena potraje.

Lagarde je napomenula da bi i plate mogle reagovati na inflaciju, ponovivši ipak da u ECB-u i dalje smatraju da cijene neće rasti kroz duže vrijeme posredstvom sekundarnih efekata.

“Procjenjujemo da bi plate naredne godine mogle porasti možda i nešto snažnije nego ove godine, ali rizik sekundarnih efekata ostaje ograničen”, rekla je Lagarde.

Ona je dodalai da je industrija pod pritiskom, što bi moglo rezultirati slabijim ekonomskim rastom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније