Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Klix.ba [ B.B. ]

24. 11. 2021. 17:38   >>  17:39

POSTIGNUT DOGOVOR

Olaf Šulc na putu da bude novi kancelar Njemačke

Njemačke Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodni liberali (FDP) su postigli dogovor o formiranju nove vlade, čime su otvorili put dosadašnjem ministru finansija Olafu Šulcu da naslijedi poziciju Angele Merkel, koja je 16 godina bila lider najveće evropske ekonomije.

Ove tri stranke, nazvane "semafor" koalicija, će danas popodne predstaviti svoj koalicioni sporazum koji je plod skoro dvomjesečnih intenzivnih pregovora.

Odavno je poznato da je njihov dogovor za novog kancelara Njemačke da to bude lider SPD-a Olaf Šulc, a o nekim temama kao što je klimatska politika dugo nijesu mogli da se dogovore.

Nova vlada će početkom sljedećeg mjeseca položiti zakletvu u Bundestagu.

Detaljan plan ove koalicije biće prezentovan danas u 15 sati.

Izbori koji su provedeni krajem septembra ove godine su označili prekretnicu u njemačkoj politici s obzirom na to da je Merkel odlučila da napusti ovu scenu, nakon četiri kancelarska mandata. Njeni demohrišćani su tako pali na najgori rezultat u istoriji, te su primorani da pređu u opoziciju, prvi put nakon 16 godina i tek treći put nakon Drugog svjetskog rata.

CDU koji je vladao deceniju i po u Njemačkoj sada odlazi u opoziciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније