Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M. [ Beta ]

24. 11. 2021. 23:27 >> 23:28

PRAVOSNAŽNO OSUĐIVAN

Gadafijevom sinu odbijena kandidatura za predsjednika

Vrhovna izborna komisija Libije saopštila je danas da je odbila kandidaturu sinu svrgnutog lidera Moamera Gadafija, za predsjedničke izbore koji treba da se održe u decembru.

Prema listi odbijenih kandidata koju je objavila komisija, Seif al-Islam Gadafi je diskvalifikovan jer je ranije pravosnažno osuđen. Na odluku komisije mlađi Gadafi može da uloži žalbu.

Seifa el Islama je sud u Tripoliju 2015. godine osudio na smrt zbog upotrebe nasilja protiv demonstranata koji su tražili da njegov otac podnese ostavku, ali su rivalske vlasti Libije dovele u pitanje tu odluku.

Za njim je Međunarodni krivični sud raspisao potjernicu zbog optužbi za zločine protiv čovječnosti u vezi sa pobunom protiv njegovog oca 2011. godine.

Predsjednički izbori u Libiji trebalo bi da budu održani 24. decembra, posle višegodišnjih pokušaja pod vođstvom Ujedinjenih nacija da se uvede demokratija i okonča rat.

Libija pokušava da se izvuče iz decenije nasilja poslije pada s vlasti Muamera Gadafija 2011. godine i haosa obilježenog postojanjem dve rivalske vlasti na istoku i zapadu zemlje.

Gadafijev sin je bio uhapšen krajem 2011. godine, kada je njegov otac svrgnut nakon više od 40 godina na vlasti tokom narodne pobude.

Moamer Gadafi je ubijen u borbama koje su uslijedile i koje su se pretvorile u građanski rat.

Seif al-Islam je u junu 2017. pušten iz pritvora, a prvi put se pojavio u javnosti 14. novembra kada je predao dokumenta za kadidaturu za predsjednika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније