Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.V. ]

27. 11. 2021. 20:59 >> 21:04
4

BERNS U MOSKVI

CIA upozorila ruske službe zbog "Havana sindroma"

Direktor CIA Vilijam Berns uputio je povjerljivo upozorenje najvišim zvaničnicima ruskih obaveštajnih službi da će se suočiti sa posljedicama ako stoje iza niza misterioznih zdravstvenih incidenata poznatih kao „Havanski sindrom“ koji pogađaju američke diplomate i agente širom svijeta. To su kazali zvaničnici SAD upoznati sa ovom komunikacijom.

Kako prenosi "Vašington Post", tokom posjete Moskvi ranije ovog mjeseca, Berns je pokrenuo to pitanje pred rukovodstvom ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) i Spoljne obavještajne službe (SVR).

"Rekao im je da bi izazivanje teškog oštećenja mozga i drugih iscrpljujućih bolesti koje je nanijeto američkom osoblju i članovima njihovih porodica prevazišlo granice prihvatljivog ponašanja za profesionalnu obaveštajnu službu", rekli su zvaničnici. 

U upozorenju nije pripisana krivica, navodi list, ali činjenica da je Berns formulisao upozorenje rekavši „ako“ sugeriše da nakon četiri godine istraga u više administracija, američka vlada i dalje nije u stanju da utvrdi uzrok neobičnih incidenata.

"Ipak, direktorova odluka da direktno svojim kolegama u Moskvi iznese mogućnost ruske umiješanosti podvukla je duboku sumnju CIA u krivicu Kremlja. CIA je odbila da komentariše Bernsovo upozorenje Rusima, koje ranije nije objavljeno. Ruska ambasada u Vašingtonu nije odgovorila na zahtjeve za komentar", piše u članku. 

Kako se tvrdi, Moskva je ranije poricala bilo kakvu umiješanost u incidente a ovaj fenomen dobio je ime po kubanskoj prestonici gdje su američke diplomate i obavještajci prvi put prijavili neobične i različite simptome - od glavobolje i problema sa vidom do vrtoglavice i povreda mozga - koji su počeli 2016.godine. 

"Glavna svrha Bernsovog putovanja u Moskvu bila je da upozori Kremlj da Vašington posmatra gomilanje svojih trupa na granici Ukrajine i da neće tolerisati vojni napad na zemlju" rekli su zvaničnici.

Vašingtonski list tvrdi da njegovo pojavljivanje u Moskvi po nalogu predsjednika Dzozefa Bajdena bilo je osmišljeno da prenese ozbiljnost Vašingtona.

"Šef CIA - bivši zamjenik državnog sekretara i ambasador u Rusiji - vodio je neke od predsjednikovih najosetljivijih misija, uključujući angažman na visokom nivou sa talibanima nakon njihovog preuzimanja Avganistana", navedeno je u članku. 

Više od 200 zdravstvenih incidenata prijavljeno je širom svijeta u poslednjih pet godina, na svim kontinentima osim Antarktika, ali ne postoji jasan obrazac koji bi ih objasnio. U nekim slučajevima, zaposleni u SAD su prijavili simptome povezane sa "Havanskim sindromom", ali nakon dalje dijagnoze tegobe su pripisane drugim faktorima. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније