Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.L.B. ]

16. 12. 2021. 07:23 >> 07:26
1

KANADA

Milijarde kao kompenzacija domorodačkoj djeci

Kanade je odvojila 40 milijardi kanadskih dolara za kompenzacije domorodačkoj djeci koja su pretrpjela diskriminaciju u domovima hraniteljskih porodica, sirotištima i internatima.

Ministarka finansija Kristia Friland rekla je da će polovina sredstava ići za obeštećenje djeci i njihovim porodicama, a druga polovina će se potrošiti na reformu sistema.

"Znamo da je plaćanje našeg istorijskog duga autohtonim narodima najvažnije i da moramo djelovati kako bismo osigurali da se te nepravde više ne ponove", rekla je u govoru.

Kanadski premijer Džastin Trudo posjetio je spomenik kod Vječne vatre na brdu Parlamenta u Otavi 1. juna 2021. u znak priznanja otkrića posmrtnih ostataka djece na mjestu nekadašnje rezidencijalne škole u Kamlupsu, u Britanskoj Kolumbiji.

Sud je 2019. godine naložio vladi da isplati po 40.000 kanadskih dolara svakom djetetu oduzetom od roditelja nakon 2006. i smještenom u hraniteljske porodice ili institucije izvan njihove autohtone zajednice.

Otava je u septembru zatražila od saveznog žalbenog suda da poništi tu presudu, dok je tražila da se postigne nagodba. Razgovori o tom pitanju još uvijek traju.

U tom kontekstu, otkrića više od 1.300 neobilježenih grobova u bivšim internatima - u kojima su mnogi učenici bili pothranjeni i zlostavljani - ukazala su na potrebu za pomirenjem sa kanadskim autohtonim narodima kojih ima 1,7 miliona.

"Novac ne znači pravdu", rekla je poglavica Skupštine prvih naroda Rose Anne Archibald o namjenskoj odšteti nakon što je informacija o namjeri alokacije procurila u ponedeljak. "Međutim, to daje signal da idemo naprijed na putu ozdravljenja."

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније