Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.Č.J. [ N1 ]

22. 12. 2021. 09:50   >>  09:57 1

24 SATA

Odloženo lansiranje svemirskog teleskopa

Lansiranje NASA svemirskog teleskopa "Džejms Veb", dizajniranog da zaviri u svemir dalje nego ikad, odloženo je najranije do 25. decembra zbog lošeg vremena na sjeveroistočnoj obali Južne Amerike.

Kašnjenje lansiranja od 24 sata u svemirskoj luci u Francuskoj Gvajani uslijedilo je nakon dvodnevnog odlaganja zbog poteškoća uzrokovanim u električnoj komunikaciji između lansirnog vozila i njegovog tereta, navodi NASA.

Inkapsulacija snažnog infracrvenog teleskopa u teretni prostor rakete Ariane 5 završeno je 17. decembra.

Raketa je sada spremna za lansiranje u subotu između 12:20 i 12:53 po GMT.

Ako sve prođe po planu, instrument vrijedan devet milijardi dolara biće pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Teleskopu će nakon toga trebati mjesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti, udaljenoj otprilike četiri razdaljine između Zemlje i Mjeseca.

Od teleskopa, koji nosi ime po NASA čelniku iz 1960-ih, očekuje se revolucionarno astronomsko razumijevanje svemira i našeg mjesta u njemu.

„Džejms Veb“ će uglavnom posmatrati svemir u infracrvenom spektru, što će mu omogućiti da gleda kroz oblake gasa i prašine gdje se rađaju zvijezde.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније