Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

O.Z. [ Beta ]

24. 12. 2021. 21:12 >> 21:13

BADNJE VEČE

Papa održao misu pred oko 1.500 vjernika

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo održao je danas misu na Badnje veče pred oko 1.500 vjernika u crkvi Svetog Petra, održavajući službu uprkos novom skoku broja slučajeva kovida-19 u Italiji.

Papa, sa maskom na licu, išao je centralnim prolazom crkve uz pjevanje hora Sikstinske kapele čime su počele službe povodom božićnih praznika u Vatikanu, kada se obijlježava rođenje Isusa u Vitlejemu.

Ponoćna misa je zapravo počela u 19.30, dijelom zbog izdržljivosti 85-ogodišnjeg pape i dijelom kao nešto što je prenijeto od prošle godine kada je služba morala da se završi prije policijskog časa koji je bio na snazi u cijeloj Italiji.

Ove godine nema policijskog časa ali broj slučajeva je skočio ove nedjelje čak iznad nivoa 2020. godine. Drugi dan zaredom Italija je imala novi dnevni rekord novozaraženih sa 50.599 slučajeva. Umrla je 141 osoba u prethodna 24 časa, čime je ukupan broj umrlih u zemlji u pandemiji porastao na 136.386.

Državni sekretar Vatikana uveo je novu obaveznu vakcinaciju za sve zaposlene u Vatikanu, proširivši ga na sve izuzev onih koji su se oporavili od korona virusa. Ranije je vakcinacija bila obavezna samo za one koji su direktno u kontaktu sa javnošću kao što su zaposleni u Muzeju Vatikana i pripadnici Švajcarske garde, dok su ostali mogli da idu u vatikanske prostorije sa redovnim testiranjem.

Obavezna vakcinacija se ne odnosi na vjernike koji prisustvuju misi ali oni moraju da nose maske.

Papa Franja je rekao da je vakcinacija "čin ljubavi" i pozvao je bogatije zemlje da obezbijede vakcine za zemlje u razvoju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније