Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ (Slobodna Evropa) ]

10. 01. 2022. 22:15   >>  22:24

NALOG EUROPOLU

Uništiti lične podatke osoba koje nisu povezane sa kriminalom

Evropsko tijelo za nadgledanje zaštite podataka dalo je nalog Europolu, evropskoj agenciji za policijsku saradnju, da mora da uništi podatke o pojedincima koji nisu povezani sa kriminalom. Iz Evropskog supervizora za zaštitu podataka (EDPS) saopšteno je 10. januara da su intervenisali nakon što Europol nije ispoštovao upozorenje iz 2020. godine, o zadržavanju ličnih podataka lica koja nisu povezana sa kriminalom.

Dodaju da se ovi podaci čuvaju „duže nego što je potrebno, u suprotnosti sa principima smanjenja podataka i ograničenju skladištenja“.

Naredba koja ograničava čuvanje ovih podataka na šest mjeseci je upućena Europolu 3. januara.

„Šestomjesečni period za preliminarnu analizu i filtriranje velikih baza podataka bi trebalo da omogući Europolu da ispuni zahtjeve članica EU koje se oslanjaju na Europol, dok minimizira rizike po individialna prava i slobode“, rekao je direktor EDPS-a Vojčeh Vjeviorovski. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније