Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Klix.ba [ B.B. ]

14. 01. 2022. 09:09 >> 09:11
1

AMERIČKE DIPLOMATE NA UDARU

Novi slučajevi "Havana sindroma" u Ženevi i Parizu

Brojne američke diplomate koji služe u Parizu i Ženevi iskusili su simptome misteriozne bolesti poznate kao Havana sindrom, prema izvještajima medija.

Pozivajući se na anonimne izvore, "Wall Street Journal" je u četvrtak izvijestio da su američke diplomate u dva grada pogođene sumnjivim slučajevima neuobičajne bolesti. Vašington je postao svjestan slučajeva kada su prvobitno prijavljeni na ljeto.

Najmanje tri američka službenika koji su služili u Ženevi navodno su se razboljela od te bolesti, a najmanje jedan od njih je prebačen iz Švajcarske u SAD na liječenje. Misija je očigledno kasnije obavjestila osoblje o slučajevima na sastanku u gradskoj skupštini. Diplomate su ohrabrene da prijave sve neobične simptome u Parizu nakon što su visoki zvaničnici ambasade istakli sumnjivi slučaj.

Odgovarajući na izvještaj u četvrtak, državni sekretar Entoni Blinken, rekao je da američke obavještajne agencije nisu utvrdile šta je uzrokovalo simptome.

Pogođeni zvaničnici su među čak 200 drugih koji su se razboljeli od neobjašnjive bolesti u Kini, Južnoj Americi i nekim evropskim gradovima. Neki izvještaji govore da su polovina oboljelih bili zaposlenici CIA-e.

Govoreći u novembru, Blinken je insistirao na tome da je Bajdenova administracija fokusirana na pronalaženje izvora bolesti koja je pogodila toliko američkih zvaničnika. Bolest su prvi put prijavile diplomate u američkoj ambasadi u Havani prije više od pet godina sa simptomima uključujući glavobolju, vrtoglavicu, tinitus i vrtoglavicu, kao i probleme s vidom, sluhom i ravnotežom.

Oboljeli su prijavili simptome godinama nakon prve bolesti, dok je studija otkrila da su neki pacijenti doživjeli traumatske ozljede mozga.

Američki mediji sugerišu da bi to moglo biti uzrokovano tajnim oružjem koje emituje energetske talase, upirući prstom u Kinu ili Rusiju.

Međutim, američka vlada tek treba da otkrije razloge oboljenja i nije utvrdila koji bi mehanizmi mogli biti korišteni da je izazove.

U septembru su kubanski naučnici odbacili tvrdnje o tajnom zvučnom oružju, navodeći da "ne postoje naučni dokazi o napadima". Tvrdili su da su simptomi povezani s masovnom psihozom među američkim špijunima.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније