Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Nova S [ B.B. ]

16. 01. 2022. 12:48   >>  12:51

NA OSTRVU TONGA

Cunami preplavio ostrvo, komunikacije prekinute

Talasi cunamija izazvani podvodnim vulkanom preplavili su pacifičku ostrvsku državu Tonga, gdje su čitavi gradovi preplavljeni vodom, a naučnici upozoravaju da bi glavno ostrvo moglo da bude prekriveno vulkanskim pepelom.

Do večeri nije bilo zvaničnih izvještaja o povrijeđenima ili smrtnim slučajevima, a komunikacija je ograničena. Na jednom od snimaka koji kruži društvenim mrežama prikazan je izuzetno dramatičan momenat kada se talasi približavaju obali.

Uplašeni stanovnici su kamerama snimali šta se dešava, da bi nakon toga u panici počeli da trče i bježe od vode. U sljedećem momentu voda stiže do njih, obara ih i nosi.

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern danas je izjavila da je situacija nakon vulkanske erupcije u blizini Tonge izuzetno zabrinjavajuća. Ona je navela da nadležne službe još pokušavaju da uspostave komunikacije na ostrvu.

"Veze na čitavom ostrvu su u prekidu poslije erupcije, pa je zato procjena štete otežana", kazala je Ardern.
Ona je dodala da vojska i ministarstvo spoljnih poslova Novog Zelanda nastoje da obezbijede ono što je neophodno kako bi pomogli Tongi.

Nukualofa, glavni grad arhipelaga je prekriven gustim oblacima vulkanske prašine.

Dok je cunami pogodio područje u subotu, video snimak sa krova zgrade pokazuje kako veliki talasi probijaju obalni zid u razmaku od nekoliko sekundi. Ljudi su trčali u panici tražeći sklonište.

Pojedini snimci pokazuju kako se talasi obrušavaju na kuće koje su se nalazile na obali.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније