Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ O.Z. ]

27. 01. 2022. 22:57   >>  22:58 1

BIJELA KUĆA SAOPŠTILA

Bajden će večeras razgovarati s ukrajinskim predsjednikom

Predsjednik SAD Džo Bajden će razgovarati večeras sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, rekla je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Ona je rekla da je ovaj poziv namijenjen da se razgovara o nekim pitanjima a ne da se daju neka obavještenja, u vrijeme kada su tenzije i dalje visoke oko Ukrajine i prijetnje ruske invazije.

SAD su više puta obećale da u ovoj krizi neće biti odluka o Ukrajini bez Ukrajine, i održavaju redovne konsultacije sa Kijevom, rekla je ona i dodala da će ovo biti treći razgovor dvojice zvaničnika od decembra.

Mada zvanično Kijev pozdravlja podršku Vašingtona naspram Moskve odnosi Ukrajine i SAD su imali neke frikcije u posljednje vrijeme.

Ukrajinci su na primjer kritikovali odluku Amerikanaca da vrate porodice diplomata iz Ukrajine smatrajući to pretjeranim potezom.

Psaki je podsjetila da prema ocjeni SAD ruski napad je moguć u svakom trenutku.

Drugi evropski zvaničnici su manje ili više otvoreno zamjerili SAD-u da dramatizuju situaciju.

Predstavnica Bijele kuće ocijenila je kao pozitivan rezultat pregovora Kijeva i Moskve održanim juče u Parizu pod posredovanjem Francuske i Njemačke u nastojanju da se nađe izlaz iz krize oko Ukrajine. Sljedeća runda razgovora u tom formatu, takozvanom Normandijskom formatu, će biti održani za dvije nedjelje u Belinu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније