Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

28. 01. 2022. 21:08   >>  21:09

KAZAHSTAN

Predsjednik Tokajev na čelu vladajuće partije

Vladajuća partija Kazahstana izabrala je danas za svog novog lidera predsjednika države Kasim-Žomarta Tokajeva.

Taj potez će dodatno smanjiti uticaj bivšeg predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, koji je decenijama bio dominantna politička ličnost u zemlji.

Tokajev je izabran za lidera stranke Nur-Otan nedugo poslije ovomjesečnih nemira u kojima je poginulo više od 220 ljudi i u kojima su zapaljene vladine zgrade.

Nazarbajev, koji je vodio Kazahstan od sticanja nezavisnosti od Sovjetskog Saveza 1991. godine, podnio je ostavku na mjesto šefa države 2019. godine, ali je zadržao ogroman uticaj kao lider stranke Nur-Otan i kao predsjednik Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Tokajev je zamijenio Nazarbajeva na mjestu predsjednika Savjeta tokom nemira, kada su mnogi demonstranti uzvikivali "Izbacite starca", misleći na 81-godišnjeg bivšeg predsjednika.

Nazarbajev je u novembru najavio da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika stranke, a Tokajev je za lidera izabran na partijskom kongresu.

Masovne demonstracije, koje su izbile početkom januara zbog naglog poskupljenja goriva, brzo su se proširile na cijelu zemlju, odražavajući šire nezadovoljstvo javnosti zbog konstantnog smanjenja prihoda, pogoršanja uslova života i autoritarne vlasti.

Tokajev je pozvao na sprovođenje temeljnih reformi sa ciljem smanjenja obimnog učešća države u ekonomiji, premošćivanja jaza između bogate manjine i siromašne većine i eliminisanja potencijalnih povoda za dalja previranja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније