Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

25. 02. 2013. 18:54 >> 18:53

TURSKO –NJEMAČKI DIJALOG

Ankara:Merkel o obnovi pristupnih pregovora s Turskom

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas nastavlja posjetu Turskoj razgovorima s turskim zvaničnicima koji očekuju da će kancelarka potvrditi obećanje o obnavljanju procesa pristupanja njihove zemlje Evropskoj uniji koji je u zastoju.

Merkel se danas sastala u Ankari s predsjednikom Abdulahom Gulom i premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Poznata po tome što se protivi ulasku Turske u EU, kancelarka je uoči posjete napravila korak ka Turskoj i objavila da je spremna da otvori novo poglavlje u pristupnim pregovorima.

  "Ovi pregovori su malo tapkali u mjestu u posljednje vrijeme i podržavam otvaranje novog poglavlja u ovim pregovorima da bi mogli malo da napredujemo", rekla je ona u video poruci koju je objavila njena kancelarija.

  Ona je ipak odmah dodala da ostaje da se pređe "dug put" u tim pregovorima i ponovila "skepticizam" u vezi njihovog ishoda.

 

Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele je takođe podržao obnovu procesa pristupanja Turske i upozorio na rizik ako bi Turska i njena privreda u punoj ekspanziji, okrenula leđa Evropi.

  "Ako ne pazimo, doći će vrijeme kada će Evropu više interesovati Turska nego što će Tursku intersovati Evropa", rekao je Vestervele.

  Turska štampa je prenijela da je Erdogan njemački korak ocijenio kao "pozitivan".

  Ipak, prema anketi koju je juče objavio list Bild am Zontag, skoro dvije trećine Njemaca (60 odsto) protivi su ulasku Turske u Uniju.

  Turska je 2005. počela pregovore o pristupu EU, ali oni su u prekidu zbog protivljenja njenom punopravnom članstvu zemalja kao što su Francuska i Njemačka, ali takođe i zbog blokade Ankare zbog Kipra gdje turske trupe okupiraju sjeverni dio od 1974.

  Prije Berlina, Pariz je otvorio put deblokiranja turskin pristupnih pregovora početkom ovog mjeseca.   Pored evropske budućnosti svoje zemlje turski premijer želi sa svojom gošćom da razgovara o nizu drugih pitanja oko kojih se ne slažu.

  On će ponovo tražiti priznavanje dvojnog državljanstva za oko tri miliona Turaka koji žive u Njemačkoj. Kancelarka se tome protivi, ali opozicioni socijaldemokrati podržavaju tu incijiativu. Razgovori takođe treba da se vode oko osjetljivog pitanja borbe protiv terorizma.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније