Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 12. 2013. 17:15   >>  17:15

POMOĆ ZA AZIL

Snoudenova ponuda Berlinu

Odbjegli američki obavještajac Edvard Snouden nudi pomoć Berlinu u istrazi oko špijunskih aktivnosti NSA, u zamjenu za politički azil u Njemačkoj. Sankcije SAD protiv Njemačke, bi nanele veću štetu Vašingtonu nego Berlinu, primjećuje Snouden. Bivši američki obavještajac zahvalio se Rusiji na prilici da slobodno izrazi svoje misli.

Bivši službenik NSA Edvard Souden ponudio je Njemačkoj pomoć u istrazi špijunskih aktivnostni koje je Bijela kuća sprovodila u toj zemlji, ukoliko mu Berlin odobri politički azil, piše njemački portal Štern. 

 

 

Ne plašeći se mogućeg gonjenja i izručenja u SAD, Snouden u pisanoj izjavi za Štern, primjećuje da niko u njemačkoj vladi ne vjeruje ozbiljno da će SAD "sprovesti sankcije protiv Njemačke, kao odgovor na kritike nezakonitog nadzora", jer će to donijeti veću štetu SAD nego Njemačkoj.

Snouden sumnja u sposobnost američkog Kongresa da sprovede bilo kakve reforme, pošto je prethodne nedjelje stručno vijeće zaduženo za preispitivanje špijunskih aktivnosti Bijele kuće objavilo svoj izvještaj.

Američki komitet državne bezbjednosti, napisao je Snouden, hvali američke obavještajne službe, umjesto da ih drži pod kontrolom.

Protekle nedjelje, Snouden je Brazilu poslao slično otvoreno pismo, nudeći pomoć u "istragama osumnjičenih za zločine protiv brazilskih građana", ali uz napomenu da će vlada SAD nastaviti da ograniči njegovu "sposobnost da govori dok mu zemlja ne da stalni politički azil."

Snouden je to ponovio i u nedjelju u mejlu poslatom brazilskoj TV stanici Globo, rekavši da bi volio da se preseli u Brazil ukoliko mu to dozvoli vlada te zemlje.

Brazilski ministar spoljnih poslova rekao je da tako nešto može da razmotri tek kada zvanično bude primio zahtjev za azil.

Snouden se, takođe, zahvalio i Rusiju što mu je dala azil i priliku da slobodno izrazi svoje misli.

"Zahvalan sam na prilici da živim slobodno i učestvujem u velikim globalnim debatama kroz jednogodišnji azil koji mi je obzebijedila Rusija", rekao je Snouden u jednom intervjuu.

"Imao sam mnogo vremena da čitam, pomno sam pratio razvoj događaja u svijetu", rekao je uzbunjivač, odgovarajući na pitanje u vezi sa provedenim vremenom u Rusiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније