Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

23. 12. 2013. 17:53 >> 19:55
1

U 94. GODINI

Preminuo Mihail Kalašnjikov

Mihail Timofejevič Kalašnjikov bio je ruski konstruktor oružja, najpoznatiji kao "otac" čuvene automatske puške AK-47 . Dvostuki Heroj socijalističkog rada i Heroj Ruske Federacije. Od 1999. ima čin general-poručnika u vojsci Ruske Federacije.

Rođen 10. novembra 1919. godine u selu Kurji u Altajskom kraju. Mihail Kalašnjikov je karijeru započeo u željeznici, gdje je bio u prilici da nauči puno o mehanici. Tokom Drugog svjetskog rata je bio komandir tenka i aktivno je učestvovao u borbama tokom prve godine rata. Ranjen je 1941. i, zbog težine povreda, poslat kući.


Več u bolnici je počeo rad na prvim konstrukcijama oružja, a uskoro je i počeo da radi u Moskovskom vazduhoplovnom institutu. Izumio je i mehanizam koji broji koliko granata je tenk ispalio.

Ubrzo je unaprijeđen, te je kao inženjer dizajnirao čuveni AK-47. Već 1949. puška je uvedena u upotrebu u Crvenoj armiji. 

Danas je "Kalašnjikov" najčešće kopirana puška širom svijeta sa preko 100 miliona proizvedenih komada. Proizvodi se u više kalibara, a slavu je stekla izuzetnom pouzdanošću, jednostavnošću  i malom cijenom proizvodnje. I danas je njena unaprijeđena verzija AK-74 osnovna puška ruske vojske, a oko 80 armija svijeta i dana je koristi.

Zanimljivo je da mnogi  jugoslovensku licencirana verziju "Kalašnjikova" - M-70 smatraju najboljom kopijom originala u svijetu.

 

 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније