Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

01. 01. 2014. 18:28 >> 18:28

MEDIJI

Njemačka - ostrvo blagostanja?

Njemci su sa optimizmom dočekali novu 2014. godinu. Glavni razlog za to je dobro stanje privrede u ovoj zemlji. Da li odista živimo na ostrvu blagostanja, ili nam prijeti nova kriza, pitaju se pojedini mediji u ovoj zemlji.

Čak 57 odsto Njemaca gleda optimistično u budućnost. I u narednoj godni oni očekuju pozitivan razvoj privrede, piše Frankfurter Algemajne Cajtung i nastavlja:

"Odista bi se moglo pomisliti da živimo na ostrvu blagostanja. U našem susjedstvu, u Francuskoj, većina građana nije dobro raspoložena. Njima je njihove vlade `preko glave`. Nije ni čudo, jer su izgledi za razvoj privrede vrlo loši. Moglo bi se desiti da na izborima za Evropski parlament u Francuskoj budemo svjedoci pravog zemljotresa. U kriznim državama EU postoje znaci poboljšanja. Iz Irske i Španije dolaze dobre vijesti o stanju državnih finansija i izvozu, ali mnogi građani tih zemalja nemaju razloga za slavlje", piše Frankfurter Algemajne Cajtung.

Ovaj list ukazuje na krize u sjevernoj Africi, na rat u Siriji, na povećanje napetosti između Japana i Kine, pa i na činjenicu da se ratovi vode i u nekoliko afričkih država.

"Pri pogledu na sve ovo Njemci odista mogu reći da im ide dobro. Od Njemačke se, međutim, mnogo i očekuje, kako u EU, tako i u ostatku svijeta. Ova zemlja neće moći da ispuni sva ta očekivanja, ne može se biti prisutan u svim konfliktnim žarištima. Ali država kojoj se više nego ikada postavljaju zahtjevi da preuzme vodeću ulogu u svjetskoj politici i čija privreda toliko zavisi od globalizacije, ne može samo apstraktno reći da želi da preuzme veću međunarodnu odgovornost. Politička vještina nove vlade će se sastojati u tome da se uključi u kreiranje međunarodnog poretka i da preuzme teret koji neće biti samo političke prirode", piše list Frankfurter Algemajne Cajtung.

Moguć povratak krize eura

List Die Welt upozorava kako, bez obzira na dobro stanje privrede u Njemačkoj, 2014. godina može donijeti ponovno izbijanje krize eura. na to upozorava šef Njemačkog instituta za istraživanje privrede Marsel Fračer.

"Osnovni problemi država EU pogođenih krizom su samo djelimično riješeni, tvrdi Fračer. Najveći izazov je i dalje ostvarivanje rasta privrede u tim zemljama. Samo tako će ljudi naći posao i biće spriječene još veće socijalne tragedije. Osim toga državni dug u Italiji, Portugalu i Irskoj još uvijek je previsok. On iznosi preko 130 odsto od državnog budžeta, s tendencijom daljeg rasta. I ostale zemlje, poput Belgije, imaju slične dugove. Stoga bi se sve ovo vrlo lako moglo razbiti EU o glavu, a moguće je da se to desi ako dođe i do malih poremećaja. Mogla bi to biti nova kriza bankarskog sistema u Španiji, ili izbijanje recesije u nekoj većoj državi", upozorava Fračer u listu Die Welt.

 

Dojče Vele

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније