Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

26. 02. 2013. 21:38 >> 21:32

POSTIZBORNI ĆORSOKAK

EU traži od Rima da brzo sastavi vladu

Rezultati izbora u Italiji reklo bi se da su posebno zabrinuli evropske partnere, koji su pozvali Rim da poštuje preuzete obveza prema Evropskoj uniji i da brzo formira stabilnu vladu. To bi mogao biti težak izazov jer parlamentarni izbori nijesu dali jasnog pobjednika pa su evropske i azijske berze već jutros reagovale oštrim padom.

Evropska komisija razumjela je zabrinutost koju su italijanski birači pokazali na izborima, rekao je portparol Evropske komisije Oliver Baili u Briselu. EK vjeruje da će Italija biti sposobna da brzo formira vladu i ispoštuje preuzete obveze, bilo da je riječ o obvezi smanjenja deficita, smanjenju duga i strukturnim reforma jer za nas te obveze ostaju i Komisija očekuje da ih Italija poštuje, rekao je Baili.

 

 

 Formiranje stabilne vlade čini se upitnim zadatkom budući da je koalicija lijevog centra tijesno pobijedila u donjem domu, dok u Senatu niko nema većinu, što prijeti političkim zastojem u 3. privredi eurozone.

 Bitno je i u interesu cijele Evrope da Italija brzo dobije stabilnu i operativnu vladu, rekao je ministar vanjskih poslova najjače evropske privrede Gvido Vestervele. Pozvao je Italiju da nastavi reforme jer kad je riječ o rješavanju krize eura, svi smo u istom čamcu. 

 Italija treba brzo formirati stabilnu i čvrstu vladu, rekao je francuski ministar privrede Pier Moscovici i pozvao čelnike da se okupe oko Piera Luiđija Bersanija, vođe koalicije koja je osvojila najviše glasova. 

 

 

 Izborni uspjeh komičara Grila i njegovog pokreta govori da birači ne prihvataju štednje i evropski diktat, ocjenjuju analitičari. To je protestna poruka talijanskih birača, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta, njemački socijaldemokrat Martin Šulc, i dodao kako su birači rekli da nisu spremni na žrtve po svaku cijenu i nisu zadovoljni oštrim mjerama štednje koje im je Brisel nametnuo. 

  Španski ministar ekonomije Luis de Guindos priznao je da rezultat italijanskih izbora ima zarazni učinak na tržišta, no nada se da će sve to biti kratkog daha.

Izvor:HRT

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније