Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

07. 01. 2014. 19:42 >> 19:42

„SNOU DRAGON“

Oslobođen kineski ledolomac

Kineski ledolomac koji je bio zarobljen u ledu na Antarktiku od prošle nedjelje, uspio je da se oslobodi, javili su danas kineski državni mediji.

Kineski brod "Snou Dragon" bio je jedan od tri broda koji su krenuli u pomoć ruskom naučnom brodu blokiranom u ledu 24. decembra. Sa njega je poslat helikopter koji je evakuisao 52 putnike sa ruskog broda i prevezao ih do australijskog plovila.

 

 

"Snou Dragon" je danas uspio da se izbavi iz leda pošto je skrenuo, odgurnuo led i otvorio put za prolaz, navela je kineska agencija Sinhua. Na kineskom brodu nalazilo se oko 100 članova posade, i mogli su što se zaliha tiče da ostanu do aprila, ali su imali rezerve vode za piće za mjesec dana. 

Grupa od 52 naučnika, turista i novinara evakuisanih sa ruskog broda zarobljenog u ledu "Akademik Šokalski" nalazi na Australijskom brodu 
za snabdijevanje koji je sa njima nastavio put do baze Kejsi na Antarktiku da donese zalihe i vratiće ih u Australiju za oko 15 dana, saopštile su australijske vlasti. 

U međuvremenu kapetan ruskog bloda zarobljenog u ledu je javio da je brod uspio da se malo oslobodi i da je krenuo polako da plovi. 

"Pojavio se mali procjep u ledu i brod je krenuo jako sporo da se kreće", rekao je kapetan broda Igor Kišelev za rusku agenciju Itar-Tas. 

"Konačno je vjetar promijenio smjer i dolazi sa zapada što je omogućilo da se led razdvoji i sada se krećemo polako ka sjeveru", rekao je kapetan, ali je dodao da je kretanje teško zbog jake magle i vidljivosti smanjene na 500 metara. 

Posada od 22 čovjeka je ostala na brodu "Akademik Šokalski" poslije evakuacije 52 putnika. 

Spaseni putnici na "Aurori" očekuju se u prijestonici australijske federalne države Tasmanije, Hobartu, 22. januara, što je tri nedjelje kasnije od prvobitno planiranog povratka putnika na Novi Zeland. 

Ruski turistički brod, sa 76 putnika i članova posade, ostao je od Badnje večeri, 24. decembra, zarobljen u ledenim vodama Antarktika, na 2700 kilometara južno od Hobarta.

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније