Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

12. 01. 2014. 19:44 >> 19:44

OSTRVA SENKAKU (DIJAOJU)

Incident između Pekinga i Tokija zbog ostrva

U trenutku kada su tri kineska broda ušla u sporne vode u blizini ostrva pod kontrolom Tokija, japanski ministar odbrane Icunori Onodera upozorio da je ta zemlja spremna da brani svoju teritoriju, što je prvi takav incident od početka godine u Istočnokineskom moru.

Brodovi kineske obalske straže uplovili su jutros u sporne teritorijalne vode nadomak jednog od ostrva Senkaku, na koje i Kina polaže pravo i naziva ih Dijaoju, a tu zonu su napustili manje od dva sata kasnije, saopštila je japanska obalska straža, prenio je AFP.

 

 

"Nikada ne možemo da olako pređemo preko upada u teritorijalne vode", rekao je Onodera novinarima.

"Moramo da, s jedne strane, uložimo diplomatske napore, a želimo i da snažno branimo pomorsku i kopnenu teritoriju naše zemlje, snagama za samoodbranu koje sarađuju sa obalskom stražom", istakao je Onodera.

Kineski državni brodovi i avioni približavaju se spornim ostrvima kako bi pokazali da i Peking polaže pravo na tu teritoriju, naročito nakon što je Japan nacionalizovao neka od tih ostrva u septembru 2012. godine.

Kineski brodovi prvi put su primijećeni u toj zoni otkako su 29. decembra prošle godine tri broda obalske straže ušla u te teritorijalne vode i zadržali se oko tri sata, navodi japanska obalska straža.

Japanski patrolni brodovi pokušavaju da otjeraju kineske brodove iz tih voda, podstičući tenzije za koje neki strahuju da bi mogle da izmaknu kontroli i prerastu u oružani sukob, navodi francuska agencija.

Konzervativni premijer Japana Šinzo Abe obećao je da neće biti kompromisa kad je riječ o suverenitetu ostrva Senkaku, a nedavno je najavio povećanje vojnih rashoda kako bi se pojačala odbrana zemlje.

RTS

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније