Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

31. 01. 2014. 11:08 >> 11:08

PODACI UNCEF-a

Prinudno radi 15 odsto djece

Fond Ujedinjenih nacija za pomoć djeci (UNICEF) objavio je šokantne podatke u izvještaju o stanju djece u svijetu pod naslovom „Izvještaj o stanju djece u brojkama za 2014. godinu“. U izještaju se uz ostalo navodi da se 11 odsto ženske djece u svijetu udaje u dobi do 15 godina.

 

Prema ovom izvještaju, u svijetu trenutno ima oko 2,2 milijarde djece, a prava mnogih od njih flagrantno se krše. Stoga je pozvana javnost da uloži više napora za otkrivanje svih kršenja prava i diskriminacije djece, kao i u borbu za zaštitu ugrožene djece u svim dijelovima svijeta.

Jedna od najšokantnijih informacija navedenih u izvještaju je da je u 2012. godini 6,6 miliona djece starosne dobi do pet godina izgubilo život od uzroka koji su mogli biti spriječeni. Navodi se i da je čak 15 odsto djece u svijetu žrtva eksploatacije i radi na različitim poslovima.

Djeca su izložena diskriminaciji i različitim kršenjima prava od samog rođenja, a u izvještaju se navodi i podatak da su porodi uz prisustvo stručnih lica u siromašnim krajevima svijeta trostruko rjeđa pojava nego u ekonomski razvijenijim dijelovima svijeta.

„Cilj nam je otkriti sve statističke podatke o stanju djece u svijetu, ali naravno da ti podaci neće promijeniti svijet sami po sebi. Uloga tih podataka je da se utvrde potrebe djece i da se na taj način postavi strategija za pomoć toj ugroženoj kategoriji svjetske populacije“, navodi se u izvještaju UNICEF-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније