Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

11. 02. 2014. 21:10   >>  21:11

KORAK NAPRIJED

Kina i Tajvan počeli razgovore

Poslije više od šest decenija Kina i Tajvan počeli su razgovore na visokom nivou. Pitanja oko kojih se spore veoma su teška, upozoravaju analitičari. Ipak, dijalog bi mogao da dopirinese poboljšanju međusobnih odnosa, a pregovarači ističu da je riječ o velikom koraku jer je ranije bilo nemoguće pregovarati.

Kina i Tajvan počeli su istorijske razgovore na visokom nivou, prve od završetka kineskog građanskog rata 1949. godine. Iako mnogi analitičari upozoravaju da su pitanja oko kojih se spore veoma teška, dijalog bi mogao da doprinese poboljšanju međusobnih odnosa.

 

 

Prvi zvanični sastanak poslije više od šest decenija održava se u Nanđingu, bivšem glavnom gradu Kine. Kineski ministar zadužen za tajvansko pitanje i glavni tajvanski pregovarač imaju četiri dana da pokušaju da riješe političke razmirice.

"Ranije je bilo nemoguće zamisliti da sjednemo i razgovaramo, kao što to radimo sada. Moramo biti maštoviti, ako želimo da riješimo teška pitanja", kaže zamjenik šefa kineske diplomatije Jang Jiđun.

Glavni tajvanski pregovarač Vang Juši ističe da bi trebalo iskoristiti ovaj miran i stabilan zamajac čiji je cilj da se dodatno unaprede odnosi i međusobno razumijevanje.

Kina smatra da je Tajvan dio njene teritorije i ne odustaje od ponovnog ujedinjenja. Tajvan sebe smatra nasljednikom Republike Kine osnovane 1912. godine. Bio je član Ujedinjenih nacija, ali je 1971. mjesto ustupio Narodnoj Republici Kini. Tada je sklopljen dogovor poznat pod nazivom "Politika jedne Kine". Tajvan i Kina se smatraju jednom državom sa dvijema vladama, koje se međusobno ne priznaju.

"Direktni razgovori ukazuju na to da su administrativne vlasti dviju strana izašle na otvoreno, više se ne kriju, što znači korak naprijed u procesu normalizacije odnosa", navodi Si Đu sa Kineske akademija društvenih nauka .

Od 2008. godine odnosi, prije svega ekonomski, postaju sve bolji. Političari na Tajvanu iako su za dijalog, ne odustaju od nezavisnosti, a prema anketama i 80 odsto građana je protiv ujedinjenja. Za Ujedinjene nacije, Peking je jedini legitimni predstavnik kineskog naroda.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније