Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

02. 03. 2013. 22:55   >>  22:51

PORTUGAL

Stotine hiljada ljudi na protestu u Lisabonu

Stotine hiljada Portugalaca izašlo je danasu na ulice Lisabona i drugih gradova tražeći okončanje mjera štednje i ostavku Vlade.

Protestni skupovi, koji su uslijedili nakon najvećeg povećanja poreza za života građana te zemlje, najveće su javno iskazivanje nezadovoljstva od protesta prošlog septembra, koji su Vladu primorali na prilagodjavanje nekih mjera štednje.

Više od 200.000 demonstranata u Lisabonu ispunilo je prostrani trg Praca de Comercio, na kojem se nalazi zgrada Ministarstva finansija i skandiralo "Vrijeme je da Vlada ode".

Skupovi, koji se podudaraju s kvartalnim izvještajem inspektora Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), prvi su veliki protesti od kako je Vlada prošlog mjeseca objavila da će ove godine ekonomski pad biti gotovo dvostruko veći od ranijih predviđanja.

Predviđanje pada od 1,9 odsto dodatno će produbiti najgoru recesiju u toj zemlji od sedamdesetih godina prošlog vijeka, a koja je ušla već u treću godinu.

Povećanje poreza i rezanje troškova koje nalažu uslovi dobijanja 78 milijardi eura pomoći smanjili su potrošnju i nezaposlenost doveli na rekordnih 17 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније