Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 03. 2013. 08:20   >>  08:16

51. DRŽAVA SAD?

Portoriko želi u SAD

Stotine ljudi u Portoriku i Sjedinjenim Američkim Državama protestovalo zahtijevajući da ta ostrvska teritorija sa komonveltskim statusom postane 51. država SAD.

Demostranti koji su se okupili u prijestonici Portorika, San Huanu, zatražili su od američkog predsednika Baraka Obame da ispoštuje rezultate prošlogodišnjeg referenduma o političkom statusu te ostrvske države, a protesti su održani i u Vašingtonu, kao i u gradu Orlandu na Floridi.

Demonstracije su održane upravo na 96. godišnjicu stupanja na snagu zakona kojim se građanima Portorika odobrava američko državljanstvo.

Na referendumu održanom u novembru prošle godine je 54 odsto glasača na prvo pitanje odgovorilo da nisu zadovoljni komonveltskim statusom Portorika.

Drugo pitanje se odnosilo na to koji status podržavaju, pri čemu se od oko 1,3 miliona glasača njih gotovo 800.000 izjasnilo da žele status države u okviru SAD, 437.000 je navelo da podržavaju slobodno udruživanje, 72.560 je podržalo nezavisnost, dok se čak 500.000 glasača nije izjasnilo.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније