Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

03. 03. 2014. 12:22 >> 12:32
8

PROCJENA LAZANSKOG

Nema rata u Ukrajini

Rusija i Ukrajina neće ratovati, kazao je za Portal RTCG vojni analitičar, Miroslav Lazanski, ocjenjujući da zapadne zemlje neće rizikovati pogoršanje ekonomskih odnosa sa zvaničnom Moskvom, zbog novih vlasti u Kijevu.

 

Lazanski je, komentarišući najnovija dešavanja na Krimu, kazao da Rusi nijesu sada ušli na to poluostrvo, već su na njemu od 1945. godine.

„To je uvijek bila teritorija Rusije, koja je odlukom Nikite Hruščova 1954. data Ukrajini. Ruske baze su ostale na Krimu i nakon raspada Sovjetskog saveza, jer su na osnovu sporazuma zvaničnog Kijeva i Moskve na tom poluostrvu ostale baze ruske crnomorske flote“, naveo je Lazanski.

On je dodao da ne očekuje veliki sukob na Krimu.

„Sve što sada dešavalo na Krimu bilo je bez ispaljenog metka i nema šanse da dođe do rata između Ukrajine i Rusije, a pogotovo, ne do sukoba između NATO-a i Rusije“, precizirao je Lazanski.

To je sve, kako je naveo, strateška igra, „a da li će doći do raspada Ukrajine to će se tek vidjeti“.

Zapadne zemlje su, smatra Lazanski, dosta krive za najnovija dešavanja u Ukrajini.

„Ako se vratimo na 21. februar tada je postojao sporazum između Janukoviča i opozicije i tri predstavnika Evropske unije (EU), koji je predviđao vladu nacionalnog spasa, a da Janukovič ostane predsjednik do izbora. Onda je narednog dana taj sporazum srušen,a EU je požurila da prizna nove vlasti u Kijevu. Tu vrstu igre odnosno rušenja sporazuma, možete da igrate sa malim zemljama ali ne sa velikom silom kakva je Rusija“, rekao je Lazanski.

 

NATO je, planirao da se širi na istok, a zvanična Moskva, smatra on, neće da dozvoli da na 500 kilometara vazdušne linije od Moskve pojavljuju trupe NATO-a.

„Ako Ukrajina ostane pri kursu sadašnjih vlasti u Kijevu, Krim je faktički izgubljena teritorija. Autohtono stanovništvo na Krimu je rusko, i oni su rekli da ne žele da budu sa novim ukrajinskim vlastima. Duh iz boce je pušten, a ako je ulica rješavala stvari u Kijevu, onda se mora biti spreman na isti metod i na Krimu“, kazao je Lazanski.

On smatra da najavljene ekonomske sankcije zapadnih zemalja prema Rusiji, nemaju smisla.

„Ako u ekonomskim odnosima isključite Rusiju i Kinu onda ste izolovali i sebe. Njemačke kompanije imaju nekoliko stotina miliona eura koje su uložili u rusku privredu, i sigurno je da se neće lako toga odreći“, rekao je analitičar.

Lazanski je podsjetio da je njemačka kancelarka Angela Merkel predložila formiranje kontakt grupe za Ukrajinu a da je ruski predsjednik, Vladimir Putin to već prihvatio.

On dodaje da taj podatak znači da su zapadne zemlje prihvatile status-kvo.

„Čim se osniva kontakt grupa, to znači da je status-kvo prećutno prihvaćen. Kontakt grupa nije nigdje ništa riješila, i po pravilu aminuje ono što se na terenu već dogodilo, i to je realnost“, naveo je Lazanski.

Ukrajinci neće da ratuju za Klička

EU, kako je kazao, neće da se odrekne svojih poslova u Rusiji, zbog Ukrajine „i tajkuna u Kijevu“.

„EU neće rizikovati sukob sa Rusijom, zbog Julije Timošenko i njene ekipe u Kijevu, koji su svi teški „lovaši“, a pri tome ne treba imati iluzije jer je Janukovič isti kao i oni, i obogatio se preko noći. Samo jedna ekipa lopova je zamijenila drugu u Kijevu, jer je Ukrajina zemlja sistemske korupcije“, rekao je Lazanski.

On je ocijenio da ukoliko Ukrajina ne dobije novčanu pomoć narednih dana to će imati katastrofalne posljedice.

„Ukrajinska mornarica na Krimu se raspada zbog činjenice da nijesu primili plate mjesecima, a Rusi su im ponudili da ostanu na svojim pozicijama i da redovno dobijaju zaradu“, saopštio je Lazanski.

On je kazao da je logično da što se pozivu na opštu mobilizaciju novih vlasti u Kijevu odazvalo samo 1,5 odsto rezervnog sastava.

„Nije niko lud da ratuje za Klička koji ima dvije vile u Hamburgu, a pri tome Ukrajinci ne primaju penzije ni plate“, zaključio je Lazanski.

Borislav Višnjić

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније