Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

04. 03. 2013. 08:51 >> 08:45
1

IZBOR PAPE

Vatikan:Počinje skup kardinala

Kardinali katoličke crkve iz cijeloga svijeta okupiće se danas u 9.30 u Vatikanu na prvom sastanku čiji je cilj izbor novog pape.

 

Drugi skup kardinala predviđen je takođe danas u 17.00 sati, saopšteno je u Vatikanu, pošto je dosadašnji papa Benedikt XVI napustio ovu funkciju, tvrdeći da u 86. godini nema dovoljno snage da bi bio poglavar katoličke crkve.

Službeno će se kardinali svakodnevno sastajati da bi raspravljali o stvarima važnim za Crkvu u ovom trenutku, na "kongregacijama" će i utvrditi datum konklave, primajući izvještaje o stanju Crkve širom svijeta ali će se najvažnije rasprave, kako tvrde vatikanolozi, odvijati u privatnim odajama i udaljenom kutku restorana.

"Ozbiljan se posao obavlja uveče, uz čašicu anisete i grape. Razmjenjivaće se tračevi, guglaće se imena, počeće se stvarati koalicije, a onda će se pojaviti i lista imena s prvim i drugim izborom”, objašnjava profesor Kristofer Belito.

Prema njegovim riječima, kardinali će u malim grupama pomno analizirati ko bi mogao biti favorit za sljedećeg papu, prije nego ih se zatvori u Sikstinsku kapelu čija se vrata zatvaraju i zaključavaju, tako da neće imati nikakav kontakt sa spoljnim svijetom. Jednom kada konklava počne kardinali jedu, glasaju i spavaju unutar ograničenog područja sve dok novi papa ne bude izabran.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније