Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 03. 2013. 10:15 >> 10:08

JESTE KRIZA, ALI…

EU: Španiji ne treba više novca

Španiji, po svoj prilici, neće biti potreban dodatni novac iz Brisela da popravi situaciju u finansijskom sektoru, saopštila je Evropska komisija.

Španija je već primila 41,4 milijarde eura za pomoć bankama posrnulim nakon kolapsa sektora nekretnina iz 2008.

Ta zemlja je prošle godine od partnera iz eurozone obezbijedila kredit "težak" do 100 milijardi eura da bi spasila banke koje su se našle na koljenima zbog ogromnog nivoa nenaplativih kredita.

U okviru kreditne pomoći, Španija je primila dvije tranše ukupne vrijednosti 41,4 milijarde eura, čime su dokapitalizovane banke i formirana takozvana "loša" banka, Sareb, u koju su prebačeni rizični zajmovi.

 

"Za sada ne postoji razlog za novu isplatu", navela je Komisija u izvještaju o programu pomoći španskim banakama, dodajući da je potreban snažan i uvjerljiv poslovni plan za Sareb, za koji se smatra da će preuzeti loše kredite i imovinu ukupne vrijednosti 55 milijardi eura.

Gotovo polovina novca iz Brisela, 18 milijardi eura, otišlo je u jednu banku, BFA-Bankija, koja je nacionalizovana prošle godine da bi izbjegla bankrot zbog previše loših kredita.

Madrid je, u zamjenu za kredit pomoći, obećao da će riješiti probleme u svom finansijskom sektoru, u vrijeme kada se takođe bori da spusti budžetski deficit do nivoa prihvatljivih u EU. Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja obećala je da će spuštiti javni deficit na 4,5 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine, kao i na 2,8 odsto u 2014.

Prošle godine deficit je spušten na 6,74 sa 9,4 odsto BDP-a iz 2011, što je ipak bilo ispod ciljnih 6,3 odsto, koliko je Madrid dogovorio sa EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније