Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

06. 03. 2013. 14:02 >> 13:54

OSNOVANE SUMNJE

EU: Iran širi nuklearni program

Uporno iransko sprječavanje pristupa agenciji UN za atomsku energiju navodnim iranskim istraživanjima na razvoju atomske bombe je "neprihvatljivo", navodi EU. Unija je ujedno i izrazila duboku zabrinutost zbog proširenja nuklearnih radova Teherana.

U zajedničkom saopštenju, izdatom nakon sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču, EU je ponovila da Iran mora da obustavi svoje radove na obogaćivanju uranijuma, što je Teheran više puta odbijao da učini.

Navedeno je da najnoviji izvještaj IAEA o Iranu, u kojem se kaže da Teheran instalira savremenije centrifuge za obogaćivanje uranijuma, pruža "povod za ozbiljnu zabrinutost".

EU je naglasila da postoji zabrinjavajuće pomanjkanje progresa u istrazi IAEA čiji je cilj rasvjetljavanje mogućih vojnih dimenzija iranskog nuklearnog programa.

Tri članice EU - Njemačka, Francuska i Britanija - dio su grupe od šest svjetskih moćnika koji su prošle sedmice nastavili pregovore sa Iranom sa ciljem iznalaženja diplomatskog sporazuma za taj deceniju dug spor koji bi mogao da podstakne novi rat na Bliskom istoku. Ostale tri zemlje te šestorke su SAD, Kina i Rusija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније