Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

07. 03. 2013. 08:15 >> 08:10

VATIKAN

Kardinali danas o datumu početka konklave?

Kardinali, koji već četiri dana zasjedaju u Vatikanu, danas bi mogli odrediti datum početka konklave za izbor novog pape.

Sveta stolica prazna je već sedmicu, a danas se očekuje dolazak posljednje dvojice kardinala, nakon čega bi trebalo da počnu pregovore o datumu izbora novog pape.

Iako se svi sastanci odvijaju u strogoj tajnosti, pretpostavlja se da bi kardinali za datum mogli odabrati 15. mart. Ukupno će 115 kardinala mlađih od 80 godina zasjedati u Sikstinskoj kapeli kako bi izabrali novog papu, a za tu zadatak obvezni su dati zakletvu o tajnosti pod prijetnjom izopštenja. Početak konklave očekuje se sljedeće sedmice.

Inače, u Vatikanu se nadaju da će novog papu izabrati prije Uskrsa, 31. marta.

Podsjetimo, juče je Udruženje, koje oko sebe okuplja sve one koje su sveštenici seksualno iskorištavali, napravila listu 12 "prljavih kardinala" koji nikako ne bi smjeli ostati pape.

Optužuju ih da su svojim djelima ili komentarima pridonijeli zataškavanju pedofilije unutar crkvenih zidova.

To su kardinali Norberto Rivera Karera iz Meksika, Oskar Rodrigez Maradiaga iz Hondurasa, Timoti Majkl Dolan iz Njujorka, Angelo Skola i Tarcisio Bertone iz Vatikana, Džordž Pel iz Australije, Dominik Duka iz Češke, Donald Vuerl iz Vašingtona, Mark Ouelet iz Kvebeka, Šon O'Mali iz Bostona, Leonardo Sandri iz Argentine i Peter Turkson iz Gane.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније