Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

15. 04. 2014. 22:47   >>  22:47

ZBOG UKRAJINE

Pale cijene nafte

Cijene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima, dok investitori prate novo zaoštravanje napetosti u odnosima Rusije i Ukrajine, a u fokusu ostaje i Libija.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu pala je 62 centa na 108,45 američkih dolara. U Njujorku je barelom trgovano po 94 centa nižoj cijeni od 103,11 američkih dolara, prenosi Hina.

Cijena je u ponedjeljak na britanskom tržištu dostigla najvišu vrijednost u šest sedmica, nakon dogovora zapadnih sila da će proširiti sankcije protiv Rusije zbog poteza u Ukrajini. Proruski separatisti ignorisali su ultimatum Vlade u Kijevu da napuste okupirane Vladine zgrade u istočnom dijelu zemlje.

Evropska unija je odlučila da proširi popis ruskih građana za planirane sankcije, zbog sumnje u njihovu ulogu u kršenju teritorijalnog integriteta Ukrajine. Najavljena je i mogućnost sazivanja hitnog samita naredne sedmice i usvajanja daljih mjera.

Kriza u Ukrajini, a posebno ruska aneksija Krima u prošlom mjesecu, zaoštrili su odnose između Moskve i Zapada i podstakli cijene nafte, uprkos očekivanom povećanju snabdijevanja.

Tržišta nafte danas je zakočila mogućnost postepenog ponovnog otvaranja nekoliko libijskih naftnih luka, koje su u julu prošle godine blokirale pobunjeničke grupe.

"Libija će najviše uticati na tržišta u narednom periodu. Odnos ponude i potražnje djelovaće relativno tijesno na pragu trećeg tromjesečja, ako ne stigne nafta iz Libije", rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa.

Ulagači očekuju objavu ključnih podataka iz kineske ekonomije i sedmičnog izvještaja o stanju američkih zaliha.

Procjenjuje se da su američke zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle za 1,8 miliona barela, pokazalo je preliminarno Reutersovo istraživanje uoči objave izvještaja Američkog instituta za naftu i Stejt dipartmenta.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je u odvojenom izvještaju objavila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 104,81 dolara, što znači da je bila 74 centa viša u odnosu na petak.

(Mina-business)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније