Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 04. 2014. 09:54   >>  09:54

AUSTRALIJSKI POLITIČAR

Podnio ostavku zbog flaše vina

Premijer australijske države Novi Južni Vels, Beri O'Farel podnio je danas ostavku pošto je otkriveno da je kao poklon prihvatio flašu skupocjenog vina od 2.800 dolara.

 

O'Farel je donio odluku da se povuče sa funkcije pošto je otkriveno da je lagao u vezi sa primanjem ovog poklona jer je pronađena pisana poruka u kojoj se on zahvaljuje za bocu vina "Penfold Grendž" iz 1959. godine i to samo dan pošto je negirao bilo kakvu povezanost sa tom pričom.

"I dalje ne mogu da se sjetim da sam primio flašu vina iz 1959, ne mogu ni da objasnim šta se desilo sa tom flašom", rekao je O'Farel novinarima u Sidneju.

"Ali, prihvatam da postoji poruka koju sam ja potpisao i kao neko ko vjeruje u odgovornost, prihvatam posledice svojih postupaka", obrazložio je bivši premijer svoju odluku.

On će i zvanično podnijeti ostavku sljedeće sedmice na sastanku Liberalne partije nakon čega će biti organizovani izbori za novog premijera Novog Južnog Velsa.

O'Farel je primio flašu vina od advokata i biznismena Nika di Đirolama koji je predmet istrage Nezavisne komisije protiv korupcije Novog Južnog Velsa.

Di Đirolamo je kao izvršni direktor firme za preradu vode optužen za pronevkeru novca, a rijetku bocu vina je poslao O'Farelu ubrzo pošto je on postao premijer 2011. godine.

Komisija ispituje kako je ta državna kompanija bila u stanju da izdvaja sredstva za luksuzna putovanja, plate od milion dolara i ogromne donacije za političke partije, navodi AFP.

Australijski premijer Toni Abot, koji je i lider Liberalne partije, stao je odmah u odbranu istaknutog političara iz svojih redova.

On je izjavio da je O'Farel "nenamjerno" dao pogrešnu izjavu Komisiji, kao i da ima ogromno poštovanje prema njegovom radu.

"Vidimo da je riječ o činu poštenja i časti što se rijetko viđa u australijskoj politici", rekao je Abot u vezi sa O'Farelovom ostavkom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније