Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

16. 04. 2014. 22:16 >> 22:16
5

OD RUSKOG NAPADA

Klark: Hitno pomoći ukrajinskoj vojsci

Bivši komandant NATO, penzionisani general Vesli Klark, koji je komandovao napadom na SR Jugoslaviju 1999, ocijenio je da su ukrajinskoj vojsci hitno potrebni panciri, optičke sprave za noćno osmatranje, komunikaciona oprema i avionsko gorivo za odbranu od eventualnog ruskog napada.

Klark i bivši savjetnik sekretara odbrane Filip Kerber naveli su u svojoj analizi, koju je objavio "Njujork tajms", da su Ukrajini potrebni borbeni avioni, protivtenkovske i protivavionske rakete.

U analizi se takođe navodi da je potrebna i pomoć u "neubojitoj" opremi, jer je ukrajinska armija "ranjiva" i nesposobna za modernu borbu u vazduhu i na 1.000 kilometara dugačkom graničnom "frontu".

"Ruska okupacija Krima praktično je uništila priobalnu ukrajinsku odbranu sa juga", navedeno je u analizi Klarka i Kerbera.

Prema njihovoj ocjeni, ukrajinskim vojnicima su potrebni panciri koji bi ih zaštitili od snajpera, navodeći podatak da svaki 100. vojnik posjeduje pancir, kao i da su im preko potrebni satelitski telefoni da bi efikasno popunjavali praznine na širokom frontu.

Klark i Kerber pozvali su predsjedničku administraciju Baraka Obame da zauzme manje restriktivan pristup i da obezbijedi i brzo isporuči pomoć u "neubojitoj" opremi u Ukrajinu.

Njih dvojica su nedavno posjetili Ukrajinu, na poziv vlasti u Kijevu i tamo se sastali sa aktuelnim političkim i vojnim rukovodstvom.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније