Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

17. 04. 2014. 18:41 >> 18:41

NA DESETINE POVRIJEĐENIH

Sukobi na predsjedničkim izborima u Alžiru

Tokom predsjedničkih izbora koji se danas održavaju u Alžiru izbili su incidenti, a na biračkim mjestima došlo je do sukoba između stanovnika koji se protive glasanju i policije a tom prilikom je ranjeno 41 osoba, među kojima su 28 žandarma.

Incidenti su izbili ubrzo nakon otvaranja glasačkih mijesta u četvrtak u osam sati, kada su grupe  uništile glasačke kutije na biralištima u mestima Rafur, Medelah i Saharidž, a žandarmi su upotrebili suzavac kako bi rasterali demonstrante koji su pokušali da spreče birače da glasaju. Zbog sukoba je odmah prekinuto glasanje u ova tri mijesta, prenose francuski  dnevnik ,,Figaro”.

Alžirski ministar unutrašnjih poslova Tejb Belaiz je u podne izjavio da se glasanje odvija -u dobrim uslovima na 50.000 glasačkih mestima u zemlji – Danas se oko 23 miliona birača opredjeljuje između šest kandidata, od kojih se najviše šansi daje aktuelnom predsjedniku Abdelazizu Butefliki(77) za koga se očekuje da će osvojiti i četvtri predsjednički mandat. Svjetske agencije ocjenjuju da je njegova pobjeda izvjesna, a podsjećaju na hronične zdravstvene probleme alžirskog predsjednika od kad je prošle godine imao slabiji moždani udar zbog koga je proveo tri mjeseca na liječenju u Parizu.

Ali su tu dilemu prekinuli njegovi saradnici kada su saopštili da će on lično glasati na nekom od biračkih mesta- navodi AFP.
Više od 260.000 policajaca brine se za bezbjednost izbornog procesa u najvećoj afričkoj državi, u kojoj 23 miliona građana ima pravo glasa. Dolazilo je do nasilja i protesta protiv režima na ulicama Alžira nekoliko sedmica uoči izbora, a protesti su u srijedu kulminirali rastjerivanjem demonstranata i njihovim hapšenjem.

Tada se nekoliko članova antirežimske grupe Barakat (Dosta je) okupilo u centru Alžira pre nego što ih je policija nasilno . Pomenuta grupa je pre dva meseca formirala grupu mladih u znak protesta zbog, kako upozoravaju, političkog autoritarizma u zemlji, a posebno se suprotstavljaju ponovnoj Buteflikinoj kandidaturi.

(pobjeda.me)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније