Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

18. 04. 2014. 12:45 >> 12:44
4

UKRAJINA

Separatisti odbacuju ženevski dogovor

Samo nekoliko sati nakon što je u Ženevi postignut dogovor o ublažavanju krize, koji podrazumijeva da proruski separatisti polože oružje i napuste okupirane zgrade, samoproglašeni lider proruskih separatista u istočnoj Ukrajini Denis Pušilin poručio je da ih dogovoreno ne obavezuje.

"Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov nije ništa potpisao u naše ime, već u ime Ruske Federacije”, kazao je Pušilin, lider samoproglašene Narodne republike Donjeck.

On je istakao da će njegovi ljudi razmotriti napuštanje zauzetih zgrada tek kada to uradi i Vlada u Kijevu. Pušilin je kazao da se nastavljaju pripreme za referendum najavljen za 11. maj o jačanju autonomije, prenio je RSE.

Oružana akcija protiv separatista na istoku zemlje nastaviće se uprkos dogovoru četiri strane koji je postignut u Ženevi, saopštila je služba bezbjednosti u Kijevu.

“Antiteroristička operacija još je u toku, a koliko dugo će trajati zavisi od toga do kada će opstati teroristi u našoj zemlji”, rekla je portparolka Državne službe bezbjednosti Marina Ostapenko.

Prethodno je američki predsjednik Barak Obama izrazio "oprezan optimizam" oko sporazuma koji su juče u Ženevi postigli šefovi diplomatija Ukrajine, Rusije, SAD i EU.

Bijela kuća saopštila je da su se Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel, tokom telefonskog razgovora, složili da su spremni da kazne Rusiju ukoliko kriza na istoku Ukrajine ne bude u kratkom roku zaustavljena.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer izjavio je da je postignuti sporazum važan, ali da ga sada treba primijeniti.

"Mir u Ukrajini još nije dobijen i mi smo i dalje daleko od cilja. Sada imamo šansu da spriječimo cijepanje Ukrajine, a da regioni udruže snage u izgradnji zajedničke ekonomske i političke budućnosti zemlje", rekao je Štajnmajer.

Nakon ženevskih pregovora koji su u trajali oko sedam sati, u zajedničkom saopštenju navedeno je da se od strana u konfliktu traži da obustave nasilje, zastrašivanje i provokacije.

Šefovi diplomatija pozvali su na razoružavanje svih nelegalno naoružanih grupa, vraćanje nezakonito zauzetih objekata pod kontrolu ukrajinskih vlasti, te oslobađanje ulica i drugih javnih mjesta u ukrajinskim gradovima.

Sporazumom je predviđena amnestija za demonstrante, ali ne i za one demonstrante za koje bude utvrđeno da su počinili najteže zločine.

Sporazum predviđa da se Kijev angažuje na izmjenama Ustava, a da prenos više ovlašćenja centralne vlasti na regionalne uprave mora biti transparentan i odgovoran i da mora obuhvatiti široki nacionalni dijalog.

Posmatrači OEBS-a treba da pomognu ukrajinskim vlastima i lokalnim zajednicama da se usklade sa ciljevima navedenim u sporazumu.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније