Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 04. 2014. 08:37 >> 11:07

KAPETAN UHAPŠEN

Ronioci ugledali tri tijela kroz prozor kabine

Južnokorejski ronioci ugledali su danas kroz prozor putničke kabine tri tijela kako plutaju u olupini trajekta koji se prevrnuo prije tri dana sa više od 470 ljudi.Međutim, nijesu uspjeli da ih izvuku, saopštila je obalska straža.

 

Spasioci tragaju za više od 200 nestalih, od kojih su mnogi bili srednjoškolci. Tri člana posade su uhapšena.

U međuvremenu su gnjevni rođaci nestalih zahjevali od vlasti da odmah izvuku brod iz vode, dok su šanse za pronalaženje preživjelih sve manje.

Ožalošćenim roditeljima i drugim članovima porodica danas je prvi put prikazan video snimak olupine broda. Na njemu se nisu mogla vidjeti tijela, navodi Rojters.

Neki od roditelja su davali uzorke DNA kako bi spasioci mogli identifikovati tijela.

Do sada je pronađeno najmanje 28 tijela, a 179 ljudi je preživjelo nesreću.

 

Tri krana su dopremljena na mjesto gdje se odvija spasilačka operacija, ali još nijesu angažovani, a ronioci nijesu uspjeli da uđu u brod zbog brze plime i oblačnog vremena.

Oni su pokušali da razbiju staklo da bi došli do tri tijela koja su ugledali, ali nijesu uspjeli, tvrdi obalska straža.

Portparol obalske straže Kim Jae-in je rekao da će kranovi biti upotrebljeni kada ronioci kažu da je bezbjedno da se to učini.

 

Uhapšen kapetan

 

Kapetan južnokorejskog trajekta, kao i još dva člana posade, privedeni su nakon što je sud izdao nalog za njihovo hapšenje.

 

Kapetan Li Džon Seuk, star 68 godina, optužen je po pet osnova, između ostalog za nemarno obavljanje dužnosti i kršenje pomorskog prava, a hapšenje se obrazlaže mogućnošću bjekstva i uništavanja dokaza, izvještava južnokorejska agencija Jonhap.

Kada je trajekt od gotovo 7.000 tona počeo da tone, Li se, izdavši naređenje za evakuaciju sa 30 minuta zakašnjenja, spasao sa broda prije ostalih putnika.

Izgleda da je kapetan, prije nego što je brod počeo da tone, prepustio rukovođenje njime jednom neiskusnom članu posade, dok on sam nije bio ni na komandnom mostu.

Osim toga, preživjeli tvrde da posada nije preduzela blagovremene i adekvatne mjere za njihovu evakuaciju već su im samo rekli da navuku pojaseve za spasavanje i "ostanu gdje jesu".

 

Uzrok još nije utvrđen

 

Uzrok prevrtanja broda još nije utvrđen, ali istraga je fokusirana na nagli zaokret koji je trajekt Sevol napravio prije nego što se prevrnuo i potonuo. Nesreća se dogodila po mirnom vremenu.

Na trajektu je bilo 475 ljudi, od čega 325 djaka drugog razreda srednje škole Danvon, koji su sa sjeverozapada zemlje putovali na četvorodnevnu ekskurziju na ostrvo Čedžu, na jugu zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније