Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

19. 04. 2014. 23:15 >> 23:17

U JERUSALIMU

Održana ceremonija Svetog ognja

U Crkvi Svetog groba u Jerusalimu desetina hiljada hrišćanskih vjernika i hodočasnika prisustvovalo je danas ceremoniju Svetog ognja, pred sutrašnji Vaskrs.

 

Vjernici smatraju da vatra sa nebesa pali plamen u crkvi, podignutoj na mjestu gdje je Isus razapet, sahranjan i vaskrsnuo.

Jerusalimski patrijarh svake godine na Veliku subotu, nakon što se pomno provjeri da nema šibice, ni upaljača, ulazi u Hristovu grobnicu kleči i moli se i tada se pojavljuje Sveti oganj.

On ga stavlja u dva putira i njime pali dva svežnja po 33 svijeće koje predstavljaju Isusove godine. Tim plamenom su potom upaljene svijeće koje su držali vernici.

Ovaj drevni ritual potiče iz 4. vijeka i simboliše vaskrsnuće Hrista na Vaskršnju nedelju, podsjeća AFP.

Crkvu je ispunio dim svijeća i nesporazumi su izbili između sveštenika i hodočasnika koji su nastojali da zauzmu što bolja mjesta.

Izraelska policija vodila je računa o bezbjednosti tokom ceremonije, a policijski portparol je rekla da je desetine hiljada hrišćana prisustovovalo ceremoniji u i oko crkve.

 

Hodočasnici su se gurali da prođu kroz Kapiju Damask, a svi drugi prilazi starom gradu su bili zatvoreni iz bezbjednosnih razloga na nekoliko sati, pa su vjernici satima stajali van zidina.

Sveti oganj je predat vernicima u Crkvi Hristovog rođenja u obližnjem Vitlejemu, podignutoj na mjestu na kome se hrišćanskom vjerovanju rodio Isus. Plamen se takođe avionima prenosi i u druge pravoslavne zemlje.

Crkvu Hristovog groba diojele grčka pravoslovna, jermenska crkva, egipatska koptska, sirijska pravoslavna i etiopska pravoslavna denominacija.

 

Ceremonija Svetog ognja je jedan od najvažnijhih momenata u pravoslavnom kalendaru, a prisustvuju joj hodočasnici iz celog svijeta, kao i lokalni palestinski pravoslavci.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније