Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 04. 2014. 18:12   >>  18:15

NEPAL

Obustavljena potraga za nestalima na Mont Everestu

Vlasti iz Katmandua su danas obustavile potragu za tri lokalna vodiča koji se još vode kao nestali u najsmrtonosnijoj nesreći na Mont Everestu u kojoj je poginulo 13 šerpasa, saopšteno je iz nepalskog Ministarstva turizma.

 

Trinaest tijela je izvučeno sa planine, a devet šerpasa je spašeno nakon što je 18. aprila njihovu ekspediciju zahvatila ledena lavina.

Šerpasi su bili dio velike ekspedicije koja je napustila bazni kamp na Everestu noseći šatore, hranu i užad kako bi pripremili rutu za međunarodne planinare prije početka sezone planinarenja ovog mjeseca.

Lavina je šerpase zahvatila na visini od oko 5.800 metara u oblasti koja se naziva "Polje kokica" zbog stijena prekrivenih ledom i koja vodi ka opasnom prolazu "Kumbu ajsfol".

Prema riječima planinara, iako se prolaz nalazi u podnožju planine, to je jedna od najopasnijih tačaka na Everestu.

Međutim, nema bezbjednijeg prolaza duž čuvene rute Južni kol, koju su prvi prošli Edmund Hilari i šerpas Tenzing Norgej 1953. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније