Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

20. 04. 2014. 18:38   >>  18:37

USKRŠNJA PORUKA

Papa osudio rasipništvo i pozvao na mir

Papa Franjo osudio je danas rasipništvo u doba kada mnogi gladuju i pozvao na mir i okončanje sukoba u Siriji, Ukrajini i Africi, u tradicionalnoj uskršnjoj poruci koju je pročitao pred više od 150.000 vnernika na Trgu svetog Petra u Vatikanu.

 

"Pozivamo te, gospode, da okončaš sve ratove i sukobe, male i velike, stare i nove", rekao je papa Franjo u poruci "Urbi et orbi" ("Gradu i svijetu").

Ovo je drugi put da papa drži uskršnju misu, pošto je prošle godine izabran za poglavara Rimokatoličke crkve.

Papa je predvodio ceremoniju na Trgu svetog Petra.

Na Trgu, okićenom cvijećem, i duž obližnjeg bulevara Via dela Koncilazione, koji povezuje Vatikan s rekom Tibar, okupilo se preko 150.000 katoličkih vjernika.

Franjo (77), prvi papa poslije 1.300 godina koji nije iz Evrope, često staje u odbranu siromašnih i kritikuje razvijene zemlje, kapitalizam i potrošačko društvo.

On se pomolio i za zaštitu onih članova društva - žena, djece, starih ljudi i migranata - koji su posebno podložni eksploataciji, zlostavljanju i napuštanju.

 

Franjo je pozvao međunarodnu zajednicu da odlučno pregovara o dugoočekivanom miru u Siriji, gdje je u građanskom ratu za tri godine ubijeno više od 150.000 ljudi.

Franjo se pomolio Bogu da "ohrabri inicijative koje promovišu mir u Ukrajini kako bi sve umiješane strane, uz podršku međunarodne zajednice, preduzele sve moguće napore za sprječavanje nasilja, u duhu jedinstva i dijaloga".

Papa se založio i za okončanje nasilja u Iraku, Venecueli, Južnom Sudanu i Centralnoafričkoj Republici i apelovao za bolju medicinsku njegu žrtava epidemije ebole u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji, kao i za bolju njegu svih onih koji pate od drugih bolesti izazvanih siromaštvom, lošim higijenskim uslovima i nedostatkom ljekarskih usluga.

Papa je pozvao na okočanje "brutalnih terorističkih napada" u Nigeriji, gdje je islamistička grupa Boko Haram nedavno otela 130 djevojčica iz jedne škole na sjeveru zemlje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније